Rusia isi pregateste marea ofensiva: „La granite sunt 500.000 de soldati pregatiti pentru asalt”

externe

Pe masura ce invazia Rusiei in Ucraina se apropie de implinirea unui an, Kievul lanseaza un avertisment din ce in ce mai presant: Vladimir Putin pregateste o noua ofensiva majora, si-a strans forte considerabile, iar un atac este iminent in urmatoarele saptamani, relateaza NBC News, citat de news.ro.

Oficialii ucraineni spun ca armata rusa se regrupeaza si pregateste un atac iminent menit sa schimbe cursul razboiului in favoarea Moscovei, randurile sale fiind intarite de sute de mii de recruti mobilizati in toamna anului trecut.

„Ar trebui sa intelegem ca amenintarea unei noi ofensive va ramane prezenta pana cand vom invinge Rusia”, a declarat joi, intr-un interviu pentru NBC News, Iuri Sak, oficial cu rang inalt al Ministerului ucrainean al Apararii.

O ofensiva de primavara a fost prezisa de mult timp de oficialii si analistii occidentali, Kremlinul fiind dornic sa preia initiativa dupa o iarna grea, precedata de luni intregi de esecuri pe campul de lupta si de critici interne. Dar liderii de la Kiev spun acum ca Rusia a adunat o forta mare, pregatita sa atace in curand, pana la aniversarea din 24 februarie.

Miercuri, intr-un interviu pentru presa franceza, ministrul ucrainean al apararii Oleksii Reznikov a declarat ca Rusia are 500.000 de soldati pregatiti pentru un asalt in urmatoarele saptamani, aproape dublu fata de numarul pe care Putin a anuntat ca il mobilizeaza in septembrie.

„Oficial, au anuntat 300.000, dar cand vedem trupele la granite, conform evaluarilor noastre, este mult mai mult”, a spus el.

Oficialii ucraineni au mai transmis avertismente, dar comentariile ministrului sunt cea mai detaliata descriere de pana acum a ceea ce Kievul considera a fi o amenintare iminenta.

Reznikov – care se afla la Paris pentru a face presiuni asupra guvernului francez in vederea obtinerii de arme – a declarat ca este probabil ca Rusia sa atace fie dinspre est, fie dinspre sud.

In est, comandantii ucraineni se confrunta cu o alegere dramatica: sa se retraga din orasul Bahmut sau sa-si mentina pozitiile, in ciuda unor pierderi grele si a riscului tot mai mare de incercuire. Luptele au devenit acerbe aici si au capatat o importanta simbolica, dar si strategica.

„Intrucat fortele lor principale sunt concentrate in est, ne asteptam ca ei sa inceapa o ofensiva acolo, poate in jurul Bahmutului”, a declarat Sak.

In sud, fortele Rusiei sunt dispuse de-a lungul malului estic al raului Dnipro si la mica distanta de orasul crucial Herson. Capitala regionala a fost primul oras important care a cazut in mainile trupelor rusesti in primele zile ale razboiului, dar acestea au fost fortate sa se retraga in mod jenant in noiembrie catre pozitii mai usor de aparat, peste rau.

Andrii Iermak, seful de cabinet al lui Zelenski, a declarat joi ca i-a informat pe Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate nationala, si pe generalul Mark Milley, seful Statului Major Intrunit, despre amenintarea unei noi ofensive.

„A avut loc un schimb de opinii cu privire la posibilele actiuni ale inamicului in viitorul apropiat”, a declarat Iermak pe Twitter.

In saptamanile dinaintea invaziei ruse din urma cu un an, SUA au declasificat si au facut publice informatii care aratau amploarea consolidarii militare a lui Putin la granitele Ucrainei. Pana in prezent, SUA nu au facut publice informatii despre o posibila noua ofensiva, noteaza NBC News.

Planurile militare ale Rusiei sunt un secret bine pazit. In schimb, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anuntat joi ca diplomatii sai vor incerca sa concureze si sa eclipseze evenimentele publice pro-Ucraina din orasele occidentale cu ocazia marcarii unui an de la inceputul razboiului.

„Diplomatii nostri vor face totul pentru a se asigura ca orice haos planificat pentru aniversarea operatiunii militare speciale de la sfarsitul lunii februarie, la New York si in alte locuri – Occidentul il planifica acum in mod activ impreuna cu regimul de la Kiev – sa nu fie singurele evenimente care sa atraga atentia comunitatii internationale”, a declarat Lavrov.

In mijlocul diferitelor scenarii pentru un atac rusesc, a aparut un consens: pare putin probabil totusi ca Rusia sa atace din Belarus si sa faca o noua incercare de a cuceri Kievul.

Institutul pentru Studiul Razboiului, un grup de reflectie cu sediul la Washington, a declarat la inceputul acestei saptamani ca „o ofensiva rusa iminenta in lunile urmatoare este cea mai probabila cale de actiune”, dar in ultima sa informare zilnica a apreciat „ca o invazie rusa dinspre Belarus este extrem de improbabila”.

Amenintarea care pare din ce in ce mai indepartata la adresa Kievului a permis unui calm precaut sa se instaleze peste capitala.

Orasul este in continuare tinta regulata a rachetelor rusesti, ceea ce inseamna ca sistemele de aparare aeriana sunt cuibarite discret langa cladirile guvernamentale din centrul orasului. Iar in multe zone, energia electrica inca se intrerupe, deoarece reteaua electrica, vizata de armata Moscovei, nu este complet refacuta.

Dar tensiunea este departe de nivelul de acum un an, cand fortele rusesti se aflau la marginea orasului si pareau pregatite sa ia cu asalt palatul prezidential.

Restaurantele sunt deschise, rafturile supermarketurilor sunt pline, iar cei care plimba cainii isi duc animalele de companie in parcurile inzapezite ale orasului.

Si in ciuda frigului naprasnic si a conflictului iminent, tinerii inca isi dau intalniri si privesc cu speranta la viitorul tarii lor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: