externe

Rusia: Joi se decide cui ii revine custodia fetei care a dus la scoala un desen anti-razboi

Un tribunal rus va hotari, joi, cui ii va reveni custodia fete de 13 ani care a ajuns la o casa de copii dupa ce a dus la scoala un desen anti-razboi, care a determinat o ancheta si apoi condamnarea tatalui ei pentru discreditarea fortelor armate, potrivit Reuters.

Rusia a introdus pedepse severe pentru discreditarea fortelor armate dupa ce presedintele Vladimir Putin a ordonat ca trupele sa intre in Ucraina, legi care au dus la arestarea unor dizidenti, jurnalisti, actori, muzicieni si chiar comedianti.

Problemele lui Alexei Moskaliov au inceput dupa ce Maria a desenat anul trecut rachete rusesti zburand spre Ucraina si sloganurile „Glorie Ucrainei” si „Nu lui Putin, nu razboiului”.

Scoala Gimnaziala numarul 9 din Efremov, oras aflat la 290 km sud de Moscova, a alertat politia care a discutat problema atat cu Moskaliov, cat si cu fiica sa, pe atunci in varsta de 12 ani.

In plus, ofiterii de la Serviciul Federal de Securitate (FSB), succesorul KGB-ului din era sovietica, au vorbit si cu tatal si fiica, a declarat avocatul lui Moskaliov.

La scurt timp dupa aceea s-au implicat si serviciile sociale, iar Moskaliov a fost acuzat de educatie proasta si amendat. El a fost acuzat ca a discreditat fortele armate ruse in postarile de pe retelele de socializare, ceea ce el a negat, sustinand ca i-a fost spart contul.

La 1 martie barbatul a fost retinut si a doua zi o instanta l-a plasat in arest la domiciliu. Maria, cunoscuta cu diminutivul Masha, a fost dusa la o casa de copii, in ciuda cererii unui detectiv ca sa fie dusa acasa.
Moskaliov a fugit dar a fost prins la Minsk. In lipsa, a fost condamnat la doi ani intr-o colonie penala.

„Alexei nu este ingrijorat pentru el insusi – este extrem de ingrijorat pentru fiica lui”, a declarat avocatul lui Moskaliov, Vladimir Bilienko, inaintea unei sedinte de judecata pentru a limita sau nu raspunderea parinteasca.

In acest caz, statul va decide soarta fiicei sale, care i-a scris numeroase scrisori tatalui ei in care ii spune ca vrea sa ramana cu el.

„Se pare ca un copil care a trait toata viata cu tatal ei cade, Dumnezeule stie unde, in Dumnezeule stie ale cui maini, in spatele unui zid de piatra”, a spus Bilienko.

Oficialii rusi au spus ca Moskaliov nu este un parinte bun si ca fiica lui a avut note slabe la unele materii. Potrivit serviciilor sociale, Moskaliov nu a interactionat nici cu scoala, nici cu serviciile sociale.

Mama nu mai locuieste cu familia de mai bine de sapte ani, potrivit documentelor serviciilor sociale.

Totusi, calatoria de cosmar a familiei Moskaliov prin campul minat al birocratiei ruse provinciale, un scriitor tematic pe care Nikolai Gogol a satirizat in secolul al XIX-lea, a atins o coarda sensibila.

Chiar si Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai puternic grup de mercenari din Rusia, a declarat ca pdeapsa de doi ani pentru Moskaliov este „nedreapta” si a cerut sa fie revizuita, deoarece fiica lui se confrunta acum cu viata intr-un orfelinat. „Purtam un razboi impotriva raului de dragul viitorului copiilor nostri”,a adaugat Priigojin

„Imi pare rau pentru parinte si imi pare rau pentru fata”, a spus o femeie care si-a dat doar numele mic, Nadezhda. „Cred ca este important sa fim umani si sa nu despartim familia”.

Altii au fost mai putin intelegatori: „Este judecat pentru ca a insultat armata rusa – nimeni nu i-a dat dreptul sa faca asta”, a spus si Anna Borteneva.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

55 de minute ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

5 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

5 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

5 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

5 ore ago