externe

Rusia l-a amendat pe redactorul-sef al ziarului independent Novaia Gazeta pentru „discreditarea armatei”

Autoritatile ruse l-au retinut si l-au amendat, joi, pe jurnalistul Serghei Sokolov, redactorul-sef al ziarului independent Novaia Gazeta, pentru ca a discreditat armata, a informat ziarul, potrivit Reuters.

Sokolov a respins acuzatia.

Cazul a fost inaintat in urma unui articol publicat in Novaia Gazeta in decembrie 2023, intitulat „Baietii nimanui”, despre orfanii rusi care au semnat contracte cu armata pentru a lupta in Ucraina, a spus canalul oficial Telegram pentru sistemul judiciar din Moscova.

Potrivit Novaia Gazeta, Sokolov a fost retinut din cauza unui articol despre armata rusa, dar nu a oferit mai multe detalii.

Un tribunal districtual din Moscova l-a amendat ulterior pe Sokolov cu 30.000 de ruble (327,88 dolari) dupa ce l-a gasit vinovat de discreditarea fortelor armate ruse, o infractiune administrativa.

Agentia de presa rusa TASS a raportat ca Sokolov „a postat material pe canalul de Telegram al Novaia Gazeta, care dadea „semne de discreditare verbala a actiunilor” armatei.

Novaia Gazeta este cunoscuta pentru investigatiile sale care au vizat uneori Kremlinul, politicile si oficialii de rang inalt.

Fostul sau redactor-sef Dmitri Muratov, jurnalist laureat al premiului Nobel, s-a retras in septembrie pentru a contesta desemnarea sa de catre autoritati drept „agent strain”, eticheta pe care Moscova o foloseste pentru oamenii despre care considera ca lucreaza impotriva intereselor statului rus.

In timp ce o mare parte din personalul Novaia Gazeta a parasit Rusia in martie 2022 pentru a infiinta Novaia Gazeta Europe in Letonia, Sokolov a continuat sa lucreze  in Rusia. Site-ul web al ziarului a fost blocat in Rusia in noiembrie 2022, iar licenta media a fost revocata in februarie 2023.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

7 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

12 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

11 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

11 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

11 ore ago