Rusia, la un pas de un nou razboi. Acuza Azerbaidjan ca a trecut linia de demarcatie cu Armenia, ii cere sa-si retraga trupele

externe

Moscow

Rusia, mediatoare in conflictul intre Azerbaidjan si Armenia, a acuzat sambata Azerbaidjanul ca a incalcat acordul de incetare a focului din 2020 lasandu-si trupele sa treaca linia de demarcatie, transmite AFP, citata de Agerpres.

Sambata, ’25 martie 2023, o unitate a fortelor armate azere a trecut linia de contact in districtul Susa, incalcand’ acordul incheiat in 2020, a indicat Ministerul rus al Apararii intr-un comunicat.

Acesta afirma ca trupele azere ‘au ocupat o inaltime’ si ‘au inceput instalarea unui post’.

Soldatii rusi de mentinere a pacii ‘iau masuri vizand sa impiedice o escaladare a situatiei de criza si sa evite provocarile reciproce ale partilor opuse’.

‘Partea azera a fost informata despre necesitatea de a respecta dispozitiile (acordului), de a lua masuri pentru a opri lucrarile de constructie si de a retrage fortele armate pe pozitiile pe care le ocupau anterior’, adauga ministerul rus.

Armenia si Azerbaidjan, doua foste republici sovietice din Caucaz, s-au confruntat in doua razboaie in ultimele trei decenii pentru controlul in enclava Nagorno-Karabah.

Cel mai recent conflict, in toamna lui 2020, a facut 6.500 de morti si s-a incheiat printr-o incetare a focului mediata de Rusia, care a desfasurat un contingent de mentinere a pacii.

Armenia avertizeaza de cateva saptamani in legatura cu o ‘criza umanitara’ in Karabah din cauza unei blocade azere care a provocat penurii de medicamente si pene de electricitate.

Erevanul acuza fortele de pace ruse ca nu actioneaza pentru a pune capat acestei blocade.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: