In Rusia lui PUTIN nomenclatura e de CINCI ori mai mare si mai periculoasa decat era in URSS

analize

Ghenadi Gudkov, deputatul caruia Duma de Stat din Rusia i-a retras mandatul dupa ce a criticat in mai multe randuri regimul Putin, ataca din nou dur sistemul, pe care il numeste „nomenclatura autoritarista”, potrivit interpretermag.com.

In ultimii 15 ani, Rusia s-a transformat „intr-o tara cu un singur lider, un singur partid si un stat fara lege, dar cu o sanatate, o educatie si o grija pentru mediu foarte slabe”, sustine Ghennady Gudkov.

Si pentru ca nomenclatura are interesul sa blocheze orice schimbare sau orice inovatie, este „in mod clar incapabila” sa duca la dezvoltarea tarii, sustine politicianul.

In timpul domniei lui Putin, „Rusia a fost transformata intr-un spatiu pentru birocratii si un paradis pentru birocrati”, a continuat acesta. „Chiar si cei mai puternici oameni de afaceri risca sa piarda tot daca se impotriva cererilor membrilor de rang inalt ai nomenclaturii ruse”, a mai spus Gudkov.

„Dupa ce a primit puteri aproape nelimitate, nomenclatura s-a extins capatand dimensiuni nemaivazute: sunt de cinci-sase ori mai multe birocrati intr-o Rusie cu 140 de milioane de locuitori decat erau in intregul URSS, cu 286 milioane de locuitori”, a mai declarat politicianul.

Dar, in plus fata de dimensiunea sa, nomenclatura si-a arogat tot mai multe puteri si privilegii. „In tarile avansate, oamenii au inteles de mult cat de periculoasa poate deveni nomenclatura atunci cand detine puterea”, a continuat Gudkov. Au nevoie de schimbarea regulata a elitelor prin alegeri corecte si competitive, un echilibru de putere intre parlament si guvern, precum si controlarea foarte atenta a nomenclaturii de catre guvern, societate, si mass-media.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: