RUSIA mai mult s-a laudat. ISIS cucereste noi zone in Siria

externe

Gruparea extremista Statul Islamic (SI) a cucerit un orasel din provincia Homs, in centrul Siriei, si avanseaza spre un sat cu populatie majoritar crestina situat nu departe de o axa cruciala, a anuntat duminica organizatia nonguvernamentala Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

„Gruparea Statul Islamic a preluat cu usurinta controlul asupra orasului Mahin, la sud-est de Homs, in urma a doua atentate sinucigase si a unui acord cu persoanele inarmate locale” care au incalcat astfel un armistitiu de aproape doi ani cu fortele regimului, a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Trupele lui Bashar al-Assad au instalat baraje in jurul orasului Mahin in cadrul unei ‘reconcilieri’ cu luptatori inarmati, insa SI a gasit in acestia niste aliati, potrivit lui Abdel Rahmane.

De la inceputul lunii august, Statul Islamic a preluat controlul asupra orasului al-Qaryatain, situat la est de Mahin, unde a distrus o manastire catolica siriaca din secolul al 5-lea.

Potrivit unei surse locale, „armata siriana a fost desfasurata din nou in jurul orasului Mahin dupa venirea luptatorilor Daech”, acronimul in araba al Statului Islamic. „Combatantii si oficialii din Mahin (…) si-au anuntat juramantul de credinta fata Daech, o incalcare flagranta a armistitiului”, a adaugat sursa citata.

Dupa intrarea in Mahin, combatantii SI „au avansat in directia satului Sadad, care este in majoritate crestin si se afla la circa 14 km de autostrada internationala Damasc-Alep”, a precizat Abdel Rahmane, adaugand ca au loc confruntari intre jihadisti si fortele regimului in jurul localitatii.

Aceasta autostrada de 360 de km, din care o mare parte este controlata de o coalitie de rebeli islamisti si ai Frontului Al-Nosra, ramura siriana a Al-Qaida, leaga principalele doua orase ale tarii. Trupele lui Bashar al-Assad au lansat recent o ofensiva in incercarea de a prelua controlul asupra tuturor tronsoanelor autostrazii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: