Rusia, miscare de forta. Manevre militare navale de amploare pe trei mari si doua oceane: „Protejam interesele nationale ruse”

externe

Rusia a anuntat joi exercitii navale in ianuarie si in februarie in Atlantic, Arctica, Pacific si in Marea Mediterana pe fondul acutizarii tensiunilor cu Occidentul, relateaza AFP si EFE, citate de Agerpres.

„In total, peste 140 de nave de razboi si vase de sprijin, peste 60 de avioane, 1.000 de echipamente militare si aproximativ 10.000 de militari urmeaza sa ia parte” la aceste manevre, a specificat Ministerul rus al Apararii, citat de agentiile de presa ruse.

„Marina rusa va efectua o serie de exercitii in toate zonele de responsabilitate a Fortelor navale” ruse, mentioneaza ministerul intr-un comunicat, citat de EFE.

Manevrele vor fi supervizate de catre comandantul-sef al Marinei militare ruse, amiralul Nikolai Ievmenov.

Potrivit ministerului, aceste exercitii vor avea loc atat „in apele si marile adiacente teritoriului rus”, cat si „zonele oceanice de-a lungul lumii importante pe plan operational”.

„Exercitii distincte vor avea loc in apele Marii Mediterane, ale Marii Nordului, in Marea Ohotsk, in partea de nord-est a Oceanului Atlantic si in Oceanul Pacific”, precizeaza comunicatul.

Aceste manevre din toate directiile sunt organizate „conform planului de antrenament al fortelor armate ruse pe anul 2022”, conform textului.

„Obiectivul principal este utilizarea fortelor navale, aeriene si spatiale pentru protejarea intereselor nationale ruse in oceanele lumii si pentru contracararea amenintarilor militare impotriva Rusiei dinspre mari si oceane”, mai indica Ministerul rus al Apararii.

In timp ce tensiunile au ajuns la cel mai inalt grad cu Occidentul pe fondul temerilor privind o invazie rusa in Ucraina, Moscova planuieste sa desfasoare manevre navale comune cu Iranul si China, a caror data nu a fost inca stabilita.

In Marea Neagra, tensiunile au fost deosebit de mari in ultimii ani, Moscova acuzand Ucraina si Occidentul ca ii ameninta securitatea in largul Peninsulei Crimeea anexate in 2014. In iunie 2021, flota rusa a tras focuri de avertisment impotriva unui distrugator britanic, aminteste AFP.

In contextul manevrelor respective, sase nave de debarcare ale flotelor ruse a Nordului si cea de la Baltica au parasit deja portul Baltisk (enclava rusa Kaliningrad) indreptandu-se spre Marea Mediterana.

Concomitent cu acest anunt, unitati de infanterie marina ruse au sosit joi in Belarus pentru exercitiul „Determinare aliata-2022”.

Aceste exercitii, considerate de SUA drept „ingrijoratoare” dat fiind faptul ca se deruleaza in apropiere de frontiera cu Ucraina, au ca obiectiv verificarea capacitatilor fortelor de reactie rapida rusa si belarusa pe patru aerodromuri si cinci poligoane militare.

Moscova neaga ca ar intentiona sa invadeze Ucraina si isi sustine dreptul de a efectua manevre pe propriul teritoriu si in limitele Uniunii statale Rusia-Belarus, respingand de asemenea ideea ca aceasta ar escalada situatia la frontiera ucraineana.

Cu toate acestea, manevrele militare lansate de armata rusa de la inceputul anului au amplificat temerile occidentale cu privire la o escaladare iminenta la granita cu Ucraina.

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis miercuri la Kiev sporirea ajutorului militar al SUA pentru Ucraina si a avertizat ca presedintele rus Vladimir Putin are capacitatea de a-si „dubla” prezenta militara la granita cu Ucraina intr-un „timp foarte scurt”.

In prezent, Rusia a concentrat in apropiere de granitele Ucrainei aproximativ 127.000 de soldati, a declarat miercuri secretarul Consiliului pentru Securitatea Nationala si Aparare de la Kiev, Aleksei Danilov, mentionand ca pentru o ofensiva terestra la scara larga Moscova ar avea nevoie de circa 1 milion de soldati, potrivit agentiei de presa ucrainene Liga.net.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: