Rusia nu glumeste. CNN anunta ca noi trupe sunt aduse la granita cu Ucraina, 50 de unitati ultra-specializate in lupte diversificate sunt gata de atac

externe

In ultimele zile, Rusia a continuat sa trimita noi trupe in apropierea granitei cu Ucraina, in ciuda faptului ca presedintele Joe Biden l-a indemnat pe presedintele rus Vladimir Putin sa detensioneze tensiunile in timpul unei intalniri virtuale de saptamana trecuta, anunta CNN.

Mai multe unitati militare rusesti au fost trimise in zona de frontiera in ultimele zile, au declarat pentru CNN surse oficiale.

Cele mai recente evaluari ale serviciilor de informatii americane afirma ca sunt peste 50 de asa-numite „Grupuri tactice de batalioane” desfasurate la granita cu Ucraina, iar alte sase sunt pe drum. Aceste grupuri, care pot include de obicei pana la 900 de persoane fiecare, sunt unitati de lupta foarte diversificate, o combinatie de trupe, artilerie, arme antitanc, unitati de recunoastere si de geniu. BTG-urile, asa cum sunt cunoscute, au jucat un rol principal in activitatea militara rusa in Ucraina in 2014.

Administratia Biden crede ca mai are o sansa a descuraja o invazie rusa, evaluand ca Putin nu a decis inca daca va lansa un atac. Dar un oficial de la Casa Alba a subliniat pentru CNN ca „credem ca discutiile ar fi mai productive daca ar avea loc intr-un mediu de de-escaladare, in loc de escaladare”.

Rusia a cerut garantii de securitate din partea SUA si a NATO, inclusiv un angajament obligatoriu ca NATO nu se va extinde mai mult spre est si ca nu va permite Ucrainei sa se alature aliantei militare, potrivit unui proiect de propunere postat online vineri de Ministerul rus de Externe.

Oficialii rusi i-au prezentat secretarului de stat adjunct Karen Donfried propunerile in timp ce aceasta se afla la Moscova in aceasta saptamana, despre care Donfried a declarat ca le va impartasi cu aliatii si partenerii SUA.

Dar, in ciuda ofertei de a facilita o intalnire intre Rusia si NATO pentru a discuta preocuparile Moscovei, Biden a semnalat ca SUA nu vor face nicio concesie nici in ceea ce priveste NATO, nici in ceea ce priveste viitorul Ucrainei.

„O natiune nu poate forta o alta natiune sa isi schimbe granita; o natiune nu poate spune altei natiuni sa isi schimbe politica; iar natiunile nu pot spune altora cu cine pot lucra”, i-a spus Biden lui Putin in timpul intalnirii lor, potrivit unui inalt oficial de la Casa Alba.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reluat mesajul intr-o conferinta de presa de joi. „Credem ca dialogul este important, mai ales atunci cand vremurile sunt dificile, asa cum sunt acum”, a spus el. „Iar invitatia noastra adresata Moscovei de a se intalni in cadrul Consiliului NATO-Rusia ramane valabila si suntem pregatiti sa ne asezam la masa. Dar nu vom face niciodata compromisuri in ceea ce priveste dreptul fiecarei natiuni suverane, precum Ucraina, de a-si alege propria cale si a principiului ca este de competenta Ucrainei si a celor 30 de aliati sa decida cand Ucraina este pregatita sa se alature Aliantei.”

Imagini recente din satelit realizate de Maxar Technologies si furnizate CNN arata ca Rusia a masat trupe si echipamente la o distanta de pana la 50 de kilometri de granita cu Ucraina. Imaginile arata o crestere, intre 7 septembrie si 5 decembrie, a numarului de vehicule militare rusesti in orasul Soloti din sud-vestul Rusiei. Rusia parea sa infiinteze un nou regiment in cadrul Diviziei a 3-a de puscasi motorizati, o divizie de infanterie a fortelor terestre ale Rusiei, potrivit lui Michael Kofman, director al programului de cercetare in cadrul programului de studii despre Rusia de la CNA.

„Divizia a 3-a este inca in curs de constituire, la fel ca si divizia 144”, a declarat Kofman. Dar el a precizat ca indiciile principale privind miscarile de trupe ale Rusiei pot fi vazute in miscarile armatei a 6-a, a 1-a din Voronej, a 41-a din Elnita si a 58-a si 49-a din Crimeea.

Reprezentantul democrat Ruben Gallego, care tocmai s-a intors din Ucraina, a declarat reporterilor la inceputul acestei saptamani ca urmatorul pas de urmarit in evolutia prezentei rusesti in apropierea granitei ucrainene este daca vor chema fortele de rezerva.

Rusia continua sa nege faptul ca aranjeaza piesele pentru o invazie. Dar Putin a declarat ca Rusia are dreptul de a-si „apara securitatea” in fata unei potentiale impingeri a NATO spre est.

Administratia Biden inca analizeaza daca sa trimita mai multe arme si echipamente ucrainenilor, dupa ce in ultimele doua luni au fost expediate rachete antitanc Javelin si unitati de lansare a comenzilor, barci de patrulare de clasa Island, truse de prim ajutor, radiouri securizate, aparatura electronica, echipamente medicale, motoare, generatoare, piese de schimb, precum si arme de calibru mic si munitie.

De asemenea, oficialii ucraineni au facut presiuni pentru sisteme de aparare antiaeriana, cum ar fi rachetele sol-aer Patriot, din SUA. Insa consilierul pentru securitate nationala, Jake Sullivan, a transmis ingrijorarea SUA ca astfel de transporturi ar putea fi considerate de Rusia ca fiind extrem de provocatoare, intr-un moment in care SUA, Europa si NATO incearca sa determine Moscova sa detensioneze situatia. Cu toate acestea, Casa Alba nu a exclus complet nimic, in afara de trimiterea de trupe americane pe teren in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: