externe

„Rusia, nu te atinge de Ucraina!”. Anihilare rapida a unui protest anti-razboi la Moscova. MAE recomanda romanilor sa nu se deplaseze in Ucraina

Un mic protest anti-razboi organizat duminica la Moscova a fost rapid anihilat de fortele de politie. Sase oameni au fost arestati.

„Rusia, nu te atinge de Ucraina!”, era scris pe un banner afisat de protestatari in varsta. Acestia au fost foarte repede arestati de politisti.

Ministerul Afacerilor Externe anunta ca, in contextul ultimelor evolutii de securitate din proximitatea Ucrainei si din regiunea Marii Negre, a fost actualizat textul alertei curente de calatorie pentru Ucraina.

„In contextul evolutiilor curente legate de situatia de securitate din proximitatea Ucrainei si din regiunea Marii Negre, Ministerul Afacerilor Externe recomanda puternic cetatenilor romani evitarea oricarei deplasari in Ucraina, manifestarea unei atentii deosebite si, de asemenea, sa ia in considerare parasirea teritoriului acestui stat cat mai curand. De asemenea, MAE sfatuieste cetatenii romani din Ucraina, inclusiv reprezentantii mass-media, sa fie vigilenti, sa evite aglomerarile mari de oameni, sa se informeze permanent din surse sigure, sa isi ajusteze prompt planurile de calatorie, in functie de situatia de securitate din zona si sa respecte reglementarile stabilite de autoritatile ucrainene. Totodata, MAE recomanda cetatenilor romani aflati pe teritoriul Ucrainei sa isi notifice coordonatele prezentei lor in Ucraina la misiunea diplomatica de la Kiev sau la oficiile consulare din Ucraina, folosind inclusiv site-ul https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza”, se arata in textul alertei de calatorie.

De asemenea, MAE recomanda ferm evitarea deplasarilor in Peninsula Crimeea si in zona de est a Ucrainei, respectiv in regiunile Donetk si Lugansk, precum si in zona de frontiera a Ucrainei cu Federatia Rusa si Belarus, reamintind ca situatia de securitate se mentine tensionata si fluida.

In situatii ce ar necesita acordarea de asistenta si protectie consulara cetatenilor romani in Peninsula Crimeea, respectiv in zona de est a Ucrainei, in regiunile Donetk si Lugansk, capacitatea misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare ale Romaniei este foarte limitata, precizeaza sursa citata.

„MAE reaminteste ca Romania nu recunoaste anexarea ilegala de catre Federatia Rusa a Republicii Autonome Crimeea si a orasului Sevastopol, care raman, conform dreptului international, parti integrante ale Ucrainei. In conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor si libertatilor cetatenilor si regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea si iesirea strainilor si apatrizilor in/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea si iesirea in/din acestea. Procedura de eliberare a acestor premise este stabilita de Regulamentul de intrare si iesire in/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotararea Cabinetului de Ministri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. Mentionam ca prezenta in Peninsula Crimeea, cu incalcarea regulilor de intrare si iesire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Ministri al Ucrainei (Hotararea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sanctionata administrativ si penal de legislatia ucraineana”, arata Ministerul roman de Externe.

Potrivit sursei citate, in conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infractiunile administrative, incalcarea de catre cetatenii straini a Regulamentului de intrare si iesire in/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepseste cu o amenda in cuantum de la 100 pana la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetatenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de actiuni de catre un grup de persoane sau de o persoana, care a facut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infractiune pe parcursul anului in curs, atrage aplicarea unei amenzi in cuantum de la 300 pana la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetatenilor ucraineni.

Nerespectarea procedurilor de intrare si iesire in/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmarind prejudicierea intereselor statului, in conformitate cu art. 332 (1) din Codul penal al Ucrainei, se pedepseste cu restrictionarea libertatii pe o durata de pana la 3 ani sau cu inchisoarea pe aceeasi durata. Aceleasi actiuni comise in mod repetat se pedepsesc cu inchisoarea de la 3 ani pana la 5 ani. De asemenea, actiunile comise de un grup organizat se pedepsesc cu restrictionarea libertatii de la 5 ani pana la 8 ani, precizeaza MAE in alerta de calatorie.

„Ministerul Afacerilor Externe reitereaza faptul ca in regiunile Donetk, Lugansk si Peninsula Crimeea cetatenii romani nu pot beneficia de protectie consulara adecvata din partea misiunii diplomatice sau oficiilor noastre consulare. In conformitate cu decizia autoritatilor ucrainene, cetatenii straini, inclusiv cei romani, care se afla in zona operatiunii fortelor intrunite din estul Ucrainei (care cuprinde parti ale regiunilor Donetk si Lugansk) numai prin punctele de control existente, in baza documentelor de intrare-iesire prevazute de legislatia ucraineana, respectiv pasaport si viza sau permise de sedere temporara/permanenta. Cetatenilor straini care intra in zona prin punctele de frontiera neoperationale de la granita dintre Ucraina si Federatia Rusa nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei”, subliniaza sursa citata.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

8 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

12 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

12 ore ago