Rusia nu tolereaza. Turcia vrea sa instaleze un cap de pod militar in Azerbaidjan

externe

Dorinta Ankarei de a instala un post de observare militar independent pe teritoriul azer a provocat dezacorduri cu Rusia, a declarat luni o sursa turca pentru Reuters, citata de Agerpres, dupa ce cele doua tari au convenit luna aceasta sa monitorizeze impreuna aplicarea acordului de incetare a focului in Nagorno-Karabah, incheiat intre Azerbaidjan si Armenia, cu medierea Moscovei.

Turcia si Rusia au convenit anterior asupra infiintarii unui centru comun in regiune pentru monitorizarea respectarii acordului de incetare a focului, intrat in vigoare la 10 noiembrie a.c., care a pus capat mai multor saptamani de confruntari inversunate intre trupele azere si fortele etnicilor armeni din enclava.

Nagorno-Karabah este recunoscut pe plan international ca facand parte din Azerbaidjan, dar regiunea este populata preponderent de etnici armeni.

Acordul de incetare a focului, ce a consacrat castigurile teritoriale ale Azerbaidjanului dupa reluarea ostilitatilor la sfarsitul lunii septembrie, prevede desfasurarea a aproximativ 2.000 de militari rusi in Nagorno-Karabah.

Responsabili rusi si turci mai trebuie inca sa convina asupra parametrilor mecanismului de monitorizare, dar Turcia, un aliat ferm al Azerbaidjanului, doreste de asemenea propriul sau post de observare independent cu scopul de a-si spori influenta intr-o regiune pe care o considera de o importanta vitala pentru propria securitate.

„Diferenta majora de opinie (cu rusii) la ora actuala vizeaza postul de observare pe care Turcia doreste sa-l instaleze pe teritoriul azer”, a declarat pentru Reuters o sursa turca, sub rezerva anonimatului.

„Rusia nu considera ca este necesar ca Turcia sa instaleze un post de observare in regiune independent de centrul comun de monitorizare. Cu toate acestea, el este necesar Turciei”, a insistat interlocutorul agentiei britanice de presa.

Discutiile pe acest subiect urmeaza sa continue la Moscova, potrivit acestuia, Turcia se asteapta sa ajunga in cele din urma la un compromis cu Rusia, a spus el in continuare.

Nu exista niciun comentariu oficial deocamdata din partea Rusiei, Armeniei sau Azerbaidjanului, conform Reuters.

Turcia sustine Azerbaidjanul – cu care are legaturi etnice si culturale stranse – inca de la inceputul conflictului din Nagorno-Karabah in urma cu aproape 30 de ani si a cerut retragerea fortelor armene de pe intreg teritoriul azer.

Franta s-a pronuntat saptamana trecuta pentru o supraveghere internationala a aplicarii incetarii focului, pe fondul preocuparii ca Rusia si Turcia ar putea incheia un acord prin care sa excluda puterile occidentale din viitoarele negocieri de pace asupra Nagorno-Karabah.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: