Rusia o incaseaza rau, Kazahstan si Azerbaidjan s-au unit si reusesc sa livreze cantitati mari de petrol ocolind teritoriul rusesc

externe

Kazahstanul intentioneaza ca, incepand din luna septembrie, sa vanda o parte din petrolul sau via cea mai mare conducta petroliera din Azerbaidjan, ca o alternativa la oleoductul CPC pe care Rusia a amenintat in trecut sa il inchida, au declarat mai multe surse din apropierea acestui dosar, pentru Reuters, informeaza Agerpres.

Exporturile de petrol ale Kazahstanului reprezinta peste 1% din livrarile mondiale, sau aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi.

Timp de 20 de ani Kazahstanul si-a livrat petrolul via Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de titei din lume, care aduce petrol din Kazahstan pana in portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagra.

Insa in luna iulie a acestui an un tribunal din Rusia a amenintat sa inchida oleoductul CPC, astfel ca Guvernul kazah si firmele petroliere din strainatate au inceput sa caute sa incheie contracte pentru alte modalitati de livrare, ca masura preventiva. Problema este ca nicio alta alternativa nu este la fel de practica precum conducta CPC, ceea ce creste riscul unor noi volatilitati pe pietele energetice.

Citeste si: Razboi rece, Kazahstanul a blocat 1.700 de vagoane cu carbune rusesc dupa ce Rusia i-a impus restrictii privind transportul petrolului

O sursa din apropierea acestui dosar a declarat ca grupul de stat „KazMunayGas”, actionarul majoritar la KMG International, este in discutii avansate cu divizia de trading a firmei petroliere SOCAR, controlata de statul azer, pentru ca o cantitate de 1,5 milioane de titei kazah sa fie vanduta anual prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) care livreaza petrol azer pana in portul turcesc Ceyhan de la Marea Mediterana. Insa la un volum de aproximativ 30.000 de barili pe zi ar fi vorba de o cantitate nesemnificativa comparativ cu cele 1,4 milioane de barili pe zi care trec prin conducta CPC.

Contractul final ar urma sa fie semnat la finele lunii august iar livrarile de petrol kazah prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) ar urma sa inceapa in luna septembrie, a adaugat sursa citata de Reuters.

In plus, incepand din 2023, alte 3,5 milioane tone de petrol kazah ar urma sa inceapa sa fie transportate anual printr-o alta conducta azera care ajunge pana in portul georgian Supsa de la Marea Neagra, au dezvaluit alte doua surse.

In acest fel, volumul combinat al livrarilor de petrol kazah prin cele doua rute alternative ar ajunge la peste 100.000 de barili pe zi, sau 8% din livrarile obisnuite prin conducta CPC.

Insa, varianta Azerbaidjan va permite Kazahstanului sa ocoleasca teritoriul Rusiei. Prin noua ruta BTC, Kazahstanul va trebui sa se bazeze pe o flota de mici tancuri petroliere pentru a-si transporta petrolul peste Marea Caspica, pana la Baku din portul kazah Aktau, care are deja capacitati de rezerva limitate, au precizat sursele.

In paralel, compania petroliera Tengizchevroil (TCO), o firma mixta detinuta de Chevron, ExxonMobil, LUKoil si KazMunayGas, a inceput sa negocieze separat propriile sale rute alternative de livrare de petrol via conducte si calea ferata, au precizat sursele. Conducta BTC ar putea fi o optiune si pentru Tengizchevroil dar daca se va ajunge la un acord ar fi nevoie de sase luni pentru ca livrarile sa demareze.

SUA au impus sanctiuni asupra petrolului rusesc dar au apreciat ca livrarile de petrol din Kazahstan via teritoriul Rusiei ar trebui sa nu sufere intreruperi. La randul sau, Uniunea Europeana a anuntat ca vrea sa se elibereze de dependenta de combustibili fosili din Rusia pana in 2027.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: