Rusia puncteaza in Siria, NATO muta in Europa: „Alianta este pe teren, este pregatita”

externe

Alianta Nord-Atlantica a decis dublarea efectivelor Fortei de reactie rapida si mobilizarea de trupe in Europa Centrala si de Est, inclusiv prin crearea a doua centre de comanda suplimentare, in Ungaria si Slovacia, in contextul intensificarii activitatilor militare ruse in Orientul Mijlociu.

Alianta Nord-Atlantica a decis implementarea unei serii de masuri pentru consolidarea „apararii colective”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

„Am dat unda verde completarii planului privind functionarea Fortei de reactie rapida. Acum avem tot ce trebuie pentru a face Forta de reactie mai puternica, mai rapida si mai eficienta”, a declarat Stoltenberg dupa reuniunea Consiliului Nord-Atlantic.

Efectivele Fortei de reactie rapida se vor dubla, ajungand la nivelul de 40.000 de militari, iar structura de raspuns ultrarapid („Spearhead Force”) va putea gestiona in cel mult 48 de ore orice amenintare, a subliniat secretarul general NATO.

Alianta Nord-Atlantica a dispus crearea a doua centre de comanda suplimentare, in Slovacia si Ungaria, in plus fata de cele din Romania, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Bulgaria.

„Acum nu mai este vorba doar de contracararea amenintarilor ruse pe flancul de est al Aliantei”, a explicat Stoltenberg, denuntand din nou intrarea avioanelor ruse in spatiul aerian turc, incidente catalogate drept „inacceptabile”.

„Am sporit capacitatile de a sustine si ajuta toti aliatii, desigur inclusiv pe cei care sunt foarte apropiati de violente, de crizele din sud – in acest caz Turcia. Acest lucru transmite un mesaj foarte clar tuturor cetatenilor statelor NATO: Alianta va apara. Alianta este pe teren, este pregatita”, a spus Stoltenberg, citat de Mediafax.

NATO dispune de sisteme de rachete Patriot in Turcia. Marea Britanie a anuntat joi ca va mobiliza cu statut permanent 150 de militari in tarile baltice, pentru a combate agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei si a oferi siguranta statelor est-europene din NATO fata de expansiunea militara rusa.

Tensiunile dintre NATO si Rusia s-au amplificat dupa ce aviatia militara rusa a initiat la sfarsitul lunii septembrie raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Moscova sustine ca ataca pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Statele Unite si NATO acuza Rusia ca ar fi atacat pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident.

In contextul interventiei in Siria, Ankara a acuzat ca avioane militare ruse au patruns neautorizat in spatiul aerian turc, pe segmentul frontierei cu Siria. Rusia a recunoscut incidentele, explicand ca au fost incalcari accidentale ale spatiului aerian turc din cauza vremii nefavorabile.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: