Rusia pune la cale „proiecte comune URIASE” cu Bulgaria dupa victoria unui pro-RUS in alegerile prezidentiale

externe

Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat luni ca spera intr-o mai mare cooperare cu Bulgaria si cu poporul ”frate” bulgar datorita ”unui nou impuls” in relatiile dintre cele doua tari dupa alegerea unui rusofil la conducerea Bulgariei, membra a Uniunii Europene, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Intr-un mesaj adresat socialistului Rumen Radev, care a castigat alegerile prezidentiale din Bulgaria, Putin ”s-a declarat convins ca se va reusi sa se dea un nou impuls dialogului politic bilateral datorita eforturilor comune”, se afirma intr-un comunicat al Kremlinului.

Putin si-a exprimat, de asemenea, certitudinea ca Rusia si Bulgaria ”vor putea sa-si extinda cooperarea constructiva in diferite domenii, in interesul popoarelor fratesti din cele doua tari”.

El a laudat, printre altele, ”potentialul considerabil” pentru dezvoltare al relatiilor ruso-bulgare, bazate pe ”traditiile seculare de prietenie si pe apropierea culturala si spirituala”.

”Bulgaria este o tara foarte importanta pentru noi”, a declarat la randul sau purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Proiecte comune uriase erau pe cale de a fi elaborate, dar, din unele motive, au fost anulate si noi regretam profund aceasta”, a declarat Peskov presei, facand apel la punerea in practica de noi proiecte comune.

Bulgaria se afla pe traseul proiectului de gazoduct South Stream, destinat sa aprovizioneze Uniunea Europeana cu gaz rusesc via Marea Neagra. Acest proiect a fost abandonat in 2014 din cauza blocajului autoritatilor bulgare la presiunea Bruxellesului, in plina criza ucraineana.

Moscova a optat apoi pentru un nou traseu, care soseste in Turcia, TurkStream. Dar Sofia, dependenta in mod larg de gazul rusesc, si-a manifestat dorinta de a relansa South Stream sub o alta forma.

”Avand in vedere situatia actuala, perspectiva (unei relansari a proiectului de gazoduct) este foarte putin probabila”, a estimat totodata Peskov.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Comentarii: