Rusia recruteaza ucraineni din teritoriile ocupate pentru activitati ilegale in Europa, avertizeaza serviciile secrete de la Kiev

Serviciile de informatii rusesti incearca in mod activ sa recruteze cetateni ucraineni pentru operatiuni ilegale in Uniunea Europeana, a declarat agentia de informatii militare a Ucrainei (HUR).
Intr-o declaratie, agentia a avertizat ca agentii legati de Kremlin ofera bani ucrainienilor vulnerabili, in special celor din teritoriile ocupate de Rusia, pentru a supraveghea infrastructura critica si a indeplini alte sarcini in beneficiul statului rus.
„Recrutarea ucrainienilor pentru operatiuni ostile in Europa este inca un instrument de agresiune hibrida pe care Federatia Rusa il foloseste impotriva Ucrainei si a intregii comunitati europene”, a declarat agentia.
Agentia de informatii a indemnat cetatenii ucraineni din strainatate sa raporteze imediat orice contact cu persoane suspecte autoritatilor locale sau misiunilor diplomatice ucrainene.
Avertismentul vine pe fondul unui numar tot mai mare de tentative de sabotaj si incendii suspectate a fi dirijate de Rusia in intreaga Europa, in care sunt implicati cetateni ucraineni.
Oficialii britanici din domeniul securitatii investigheaza in prezent posibila implicare a Rusiei intr-o serie de incendii care vizeaza proprietati legate de premierul britanic Keir Starmer. Incidentele includ incendii la casa familiei Starmer, la un vehicul si la o fosta resedinta din Londra la inceputul acestei luni.
Trei barbati – cetatenii ucraineni Roman Lavryinovici si Petro Pocinok si romanul Stanislav Carpiuc – au fost acuzati de conspiratie in vederea comiterii unui incendiu cu intentia de a pune in pericol viata. Procurorii sustin ca acestia au actionat in coordonare cu persoane necunoscute, iar autoritatile britanice examineaza daca agenti rusi i-ar fi recrutat.
Autoritatile germane au acuzat, de asemenea, trei cetateni ucraineni de implicare intr-un complot de trimitere de colete-bomba orchestrat de Rusia, potrivit Der Spiegel. Suspectii au fost arestati in mai, in cadrul unor raiduri coordonate in Germania si Elvetia.
Intr-un caz separat, pe 12 mai, Polonia a acuzat doi ucraineni in legatura cu atacuri incendiare suspectate a fi sustinute de Rusia la un magazin IKEA din Vilnius si la un centru comercial din Varsovia in 2024.
In plus, se crede ca serviciile secrete rusesti se afla in spatele unui incendiu din iulie 2024 la un centru logistic al DHL din aeroportul din Leipzig, Germania. Anchetatorii au declarat ca un colet inflamabil trimis din Lituania era destinat livrarii la o adresa falsa din Birmingham, Marea Britanie.
Oficialii occidentali au acuzat in repetate randuri Moscova ca foloseste sabotaj secret, atacuri cibernetice si dezinformare ca parte a unei campanii mai ample de destabilizare a natiunilor europene care sustin Ucraina in timpul razboiului rus la scara larga.
Agentia de informatii ucraineana a subliniat ca astfel de operatiuni se bazeaza pe exploatarea persoanelor disperate si pe transformarea lor in arme impotriva tarilor gazda. Ea a solicitat guvernelor europene sa ramana vigilente si sa colaboreze strans cu serviciile de securitate ucrainene.