Rusia s-a oferit sa puna capat razboiului in 2022 daca Ucraina renunta la ambitiile de a adera la NATO. Dezvaluiri despre negocierile cu Moscova, ce rol a avut Boris Johnson

externe

acord de pace, negocieri, Rusia, Ucraina

David Arahamia, liderul partidului „Slujitorul Poporului” al presedintelui si seful delegatiei ucrainene in timpul discutiilor de anul trecut cu Rusia, a dezvaluit ca Rusia a propus incheierea razboiului in primavara anului 2022 cu conditia ca Ucraina sa renunte la aspiratiile sale de a adera la NATO si sa adopte o pozitie neutra, relateaza Kyiv Post.

„Ei chiar au sperat aproape pana la sfarsit ca vor pune presiune pe noi sa semnam un astfel de acord pentru ca noi sa ne asumam neutralitatea. A fost cel mai important lucru pentru ei”, a declarat Arahamia.

„Erau gata sa puna capat razboiului daca ne asumam – asa cum a facut odata Finlanda – neutralitatea si ne luam angajamente ca nu vom adera la NATO. Acesta a fost punctul cheie”, a adaugat el.

Vorbind mai departe si explicand refuzul Kievului de a accepta propunerea, Arahamia a spus ca ar fi nevoie de o schimbare constitutionala, avand in vedere ca in Constitutia Ucrainei se afirma intentia acesteia de a deveni membra NATO.

In plus, el a subliniat ca oficialii ucraineni nu au incredere in pozitia Rusiei. „Nu exista, si nu a existat, incredere in rusi ca se vor tine de cuvant. Acest lucru ar putea fi facut doar daca ar exista garantii de securitate”, a mai spus el.

Arahamia a precizat ca semnarea unui astfel de acord fara garantii ar fi lasat Ucraina vulnerabila la o a doua innvazie. „Ei ar fi venit mai pregatiti, pentru ca au venit, de fapt, nepregatiti pentru o astfel de rezistenta”, a spus Arahamia.

Potrivit deputatului, in timp ce o alta runda de discutii era in curs de desfasurare la Istanbul, Boris Johnson a venit pe neasteptate la Kiev pe 9 aprilie si a spus ca Ucraina „nu ar trebui sa semneze nimic cu ei – si sa ne luptam”.

Discutiile de pace dintre Rusia si Ucraina au avut loc in primele etape ale razboiului, negocierile avand loc in Belarus si Turcia. Ukrainska Pravda a relatat cum, in acea etapa, partea rusa si-a exprimat disponibilitatea pentru o intalnire intre presedintele Volodimir Zelenski si presedintele rus Vladimir Putin.

Dar discutiile au fost intrerupte dupa ce trupele rusesti s-au retras din Kiev, dezvaluind amploarea crimelor comise, in special socantul masacru de la Bucea.

La trei zile dupa plecarea lui Johnson de la Kiev, Putin a declarat public ca discutiile cu Ucraina „au ajuns intr-un punct mort”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: