„Rusia se pregatea sa atace Japonia in vara anului 2021” – Newsweek USA, citand o sursa din FSB

externe

kremlin

Rusia se pregatea sa atace Japonia in vara anului 2021, cu cateva luni inainte ca presedintele Vladimir Putin sa lanseze o invazie la scara larga in Ucraina, sustine un ofiter din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) intr-o scrisoare transmisa pe email si citita si de jurnalistii de la Newsweek USA.

E-mailul, datat 17 martie, a fost trimis de agentul FSB, supranumit „Vantul schimbarii”, lui Vladimir Osechkin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticoruptie Gulagu.net si care este acum exilat in Franta.

Agentul FSB ii scrie regulat lui Osechkin, dezvaluind furia si nemultumirea din interiorul serviciului cu privire la razboiul care a inceput cand Putin a invadat Ucraina vecina la 24 februarie.

O scrisoare scrisa de denuntator si publicata de Osechkin a fost analizata de Christo Grozev, un expert in FSB. Acesta a declarat ca a aratat scrisoarea „catre doua contacte reale (actuale sau foste) ale FSB” care nu au avut „nicio indoiala ca a fost scrisa de un coleg”.

In august 2021, Rusia „se pregatea destul de serios pentru un conflict militar localizat cu Japonia”, a spus agentul intr-un e-mail trimis lui Osechkin in martie.

Agentul FSB a adaugat ca, in schimb, Rusia a ales sa invadeze Ucraina cateva luni mai tarziu.

„Convingerea ca se va ajunge la stadiul de confruntare acuta si chiar de razboi era mare. De ce a fost aleasa Ucraina pentru razboi in cele din urma [scenariul nu a fost schimbat prea mult], asta ar trebui altii sa raspunda”, a cris acesta.

Denuntatorul a detaliat miscarile elicopterelor de razboi electronic care vizau Japonia, in timp ce masina de propaganda a Rusiei a fost, de asemenea, declansata, cu un efort urias pentru a-i cataloga pe japonezi drept „nazisti” si „fascisti”.

Un tratat de pace care sa puna capat in mod oficial celui de-al Doilea Razboi Mondial nu a fost niciodata semnat de Rusia si Japonia, in mare parte din cauza disputelor legate de un grup de insule revendicate de Japonia, dar ocupate de Rusia.

Insulele Kunashiri, Etorofu, Shikotan si Habomai din lantul insulelor Kuril au fost confiscate de URSS la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Tokyo revendica insulele ca fiind „teritoriile sale nordice”, iar problema a tensionat relatiile dintre Rusia si Japonia timp de decenii.

Potrivit agentului FSB, o problema cheie intre Moscova si Tokyo este reprezentata de Insulele Kuril.

Datorita amplasarii lor intre marea insula japoneza Hokkaido si peninsula rusa Kamceatka, insulele ofera o serie de avantaje militare si politice.

Denuntatorul a precizat ca fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe punea deja, la acea vreme, un accent puternic atat pe incercarea de a „negocia” cu Rusia in problema Insulelor Kurile, cat si pe reformarea serviciului de informatii al tarii.

„Din punct de vedere istoric, serviciile de informatii militare ale Japoniei au fost intotdeauna la un nivel inalt, dar dupa infrangerea din al Doilea Razboi Mondial au fost pur si simplu desfiintate la cererea invingatorilor”, au scris acestia.

In august 2021, FSB a declasificat imagini cu modul in care cetatenii sovietici au fost torturati de serviciile speciale japoneze in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Denuntatorul FSB a declarat ca serviciul a fost insarcinat cu lansarea unei „campanii de informare impotriva Japoniei in societatea rusa”. „[S-a intamplat] brusc si aproape neasteptat”, a scris acesta.

Materialul declasificat a inclus date din interogatoriul lui Otozo Yamada, un general al Armatei Imperiale Japoneze in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

„Pe 16 august, presa rusa a explodat literalmente in acelasi timp, discutand documentele declasificate: Japonezii ar fi efectuat experimente biologice teribile pe prizonierii sovietici si ar fi tratat prizonierii sovietici extrem de rau. Detaliile despre paduchii de ciuma care au fost folositi pentru a tortura prizonierii au fost varsate peste tot. Russia Today, principala portavoce a propagandei internationale, s-a alaturat si ea.”

In e-mailul lor, denuntatorul a inclus mai multe linkuri de la mass-media pro-Kremlin pe aceasta tema, inclusiv unul intitulat „Cum a salvat URSS lumea de razboiul biologic pe care il pregatea Japonia” si altul intitulat „Dovezi ale pregatirilor Japoniei pentru razboi cu URSS declasificate”.

Intr-o stire difuzata de postul rusesc RBC, la 20 august 2021, citand documentele FSB declasificate, se afirma ca au fost efectuate experimente pe prizonieri intr-un lagar de concentrare din regiunea Harbin si ca, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, „japonezii au testat arme bacteriologice si „noi substante chimice otravitoare” pe acestia”.

De asemenea, in august 2021, FSB a publicat un material clasificat anterior, despre care serviciul a spus ca arata ca Japonia planuia sa foloseasca o bomba bacteriologica in 1944.

„FSB chiar a declasificat in timp util, la momentul potrivit, atunci cand a inceput aceasta miscare… a fost clasificat in tot acest timp si apoi [Rusia] l-a declasificat chiar atunci cand toata aceasta acumulare se intampla impotriva Japoniei si pregatea populatia rusa sa inceapa sa creada ca japonezii sunt fascisti”, a declarat Igor Sushko, directorul executiv al Wind of Change Research Group, o organizatie non-profit cu sediul la Washington, pentru Newsweek.

„Ei au cam schimbat Japonia cu Ucraina”, a adaugat el.

Denuntatorul a spus ca a existat o „presiune activa in spatiul informational rusesc” impotriva Japoniei in vara anului 2021.

„S-a mizat pe faptul ca japonezii s-au specializat in experimente biologice brutale, au dat dovada de inumanitate si au avut o inclinatie spre nazism. Si ar fi trebuit sa se demilitarizeze dupa razboi, dar ei incalca aceste reglementari, creand riscuri pentru Rusia”, au scris ei.

„Dar, in ansamblu, razboiul era inevitabil pentru Rusia din cauza dorintei maniacale de razboi a conducerii… Iar acum, cea mai mare parte a unitatilor pregatite de lupta din aceasta directie au fost redistribuite in Ucraina”, a adaugat denuntatorul.

Newsweek a contactat ministerele de externe ale Rusiei si Japoniei pentru comentarii.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: