Rusia se pregateste de mobilizarea generala. O noua lege, cine refuza sa participe la „operatiunile speciale” risca o pedeapasa de pana la 10 ani de puscarie

externe

Parlamentul Rusiei a aprobat marti un proiect de lege pentru inasprirea pedepselor pentru o serie de infractiuni precum dezertarea, daune aduse proprietatii militare si nesubordonare daca acestea sunt comise in timp de mobilizare militara sau situatie de lupta, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Proiectul de lege, adoptat in a doua si a treia lectura marti de Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus, survine in plina dezbatere in Rusia despre o posibila mobilizare, un pas care ar putea escalada semnificativ conflictul din Ucraina.

„Pana astazi, Codul Penal rus nu continea concepte ca ‘mobilizare’ sau ‘operatii de lupta”’, a afirmat Pavel Cikov, seful firmei de avocatura Agora, care a reprezentat o serie de cazuri juridice importante in Rusia.

Potrivit unei copii a proiectului de lege, consultata de Reuters, capitularea voluntara ar deveni o infractiune pentru personalul militar rus si se va pedepsi cu 10 ani de inchisoare.

Noua lege vizeaza si cazurile de insubordonare. In cazul in care astfel de acte sunt comise in timpul unei perioade de lege martiala, in timp de razboi sau in conditiile unui conflict armat sau ale unor operatiuni de lupta, iar refuzul de a participa la operatiuni militare sau la ostilitati a avut consecinte grave, atunci insubordonarile se pedepsesc cu inchisoarea pe o perioada de la trei la zece ani.

Kremlinul a declarat saptamana trecuta ca nu s-a discutat despre o mobilizare la nivel national pentru a sustine campania militara din Ucraina, la cateva zile dupa o contraofensiva surpriza ucraineana care a indepartat fortele ruse din aproape toata regiunea Harkov.

Totusi, unii politicieni si nationalisti rusi au cerut o mobilizare totala.

La 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militara nejustificata si neprovocata impotriva Ucrainei. Moscova a sustinut constant ca este vorba despre o ”operatiune militara speciala de denazificare” a tarii vecine si de protejare a comunitatii rusofone din estul Ucrainei.

Mai mult despre:

Comentarii: