Rusia se reapuca de Moskvich in fabrica de unde a plecat Renault. Vrea sa produca 100.000 de masini pe an, „din care unele vor fi electrice”

externe

Dupa o pauza de doua decenii, Rusia a relansat productia brandului auto Moskvich din era sovietica la o fabrica din apropiere de Moscova, la care a renuntat grupul francez Renault, a anuntat Ministerul Industriei si Comertului, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Dupa invadarea Ucrainei de catre trupele rusesti, in 24 februarie, multi producatori auto straini s-au retras din Rusia. In mai, Renault si-a vandut participatia majoritara detinuta la producatorul auto rus Avtovaz cu o rubla, cu optiunea de a o rascumpara in termen de sase ani. Renault a vandut si uzina din apropiere de Moscova, unde erau produse automobile Renault si Nissan, tot pentru o rubla. Fabrica a fost redenumita Moscow Automobile Factory Moskvich.

Cu doar 600 de vehicule programate pentru productie anul acesta, relansarea nu va modifica perspectivele sumbre ale industriei auto din Rusia, vanzarile anuale fiind estimate sa scada sub un milion de unitati, pentru prima data in istoria moderna a tarii.

Cel mai recent obiectiv, de a produce anual 100.000 de automobile Moskvich, din care unele vor fi electrice, este mult sub nivelul din industrie pentru o fabrica auto – intre 200.000 – 300.000 de unitati. Tesla produce 22.000 de masini pe saptamana la fabrica sa din Shanghai.

„Primele masini Moskvich vor iesi de pe linia de productie in decembrie 2022”, a informat intr-un comunicat partenerul tehnologic al fabricii – producatorul de camioane Kamaz.

Relansarea Moskvich (Muscovite) ar putea reprezenta o lovitura de teatru. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca platforma de productie si design a grupului chinez JAC va fi folosita pentru producerea brandului.

Sanctiunile occidentale au restrictionat accesul la componente fabricate in strainatate, afectand productia auto in Rusia. Oficialii guvernamentali si Kamaz sustin ca au stabilit noi lanturi de aprovizionare, dar nu au dat detalii.

„Obiectivul in viitorul apropiat il reprezinta un proces de asamblare redus, cu implicarea furnizorilor locali, pana la finalul lui 2023. Reluarea completa a productiei ar urma sa duca la crearea a aproximativ 40.000 de locuiri de munca”, a declarat ministrul Industriei si Comertului, Denis Manturov.

Acesta a anuntat ca vanzarile modelului Moskvich 3 vor incepe in decembrie.

Moskvich, care inseamna „originar din Moscova”, a fost pentru prima data fabricat in Uniunea Sovietica si era menit sa fie un automobil rezistent, accesibil, cu componente produse in Rusia si in Germania de Est.

In urma colapsului URSS, fabrica din Moscova a fost privatizata si ulterior si-a declarat falimentul.

Inca sunt inmatriculate 200.000 de masini Moskvich in Rusia, inclusiv 46.000 cu o vechime de peste 35 de ani, conform datelor agentiei de analiza Autostat.

Mai mult despre:

Comentarii: