Rusia se teme, acuza SUA ca aduce bombe atomice „mai moderne” in Europa. Bombele ajung in baze militare din Italia, Germania, Turcia, Belgia si Olanda

externe

Aleksandr Grusko, adjunct al ministrului rus de externe, a acuzat sambata Statele Unite de coborarea „pragului nuclear” prin desfasurarea la bazele NATO din Europa a unor bombe atomice tactice B61 modificate, transmite Reuters, citata de Agerpres.

„Nu putem ignora planurile de modernizare a armamentului nuclear, bombele cu cadere libera aflate in Europa”, a declarat oficialul agentiei de presa de stat ruse RIA.

Invadarea Ucrainei de catre Rusia a declansat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, cand omenirea s-a aflat in pragul unui razboi atomic, reaminteste Reuters.

Rusia detine circa 2000 de arme nucleare tactice functionale, in timp ce Statele Unite detin 200 de astfel de arme, dintre care jumatate sunt desfasurate la baze militare din Italia, Germania, Turcia, Belgia si Olanda.

Conform publicatiei Politico, SUA au informat la o reuniune cu usile inchise a NATO ca vor accelera desfasurarea bombelor atomice model B61-12, mai modern, care vor ajunge la bazele din Europa in decembrie, cu cateva luni mai devreme decat era planificat.

Bombele de patru metri cu cadere libera B61-12 au o incarcatura nucleara mai mica decat multe versiuni anterioare, dar sunt mai precise si pot patrunde in sol, arata cercetari ale Federatiei Oamenilor de Stiinta Americani.

„Statele Unite le modernizeaza, crescandu-le precizia si reducand puterea incarcaturii nucleare, adica transforma aceste arme in ‘arme pentru campul de lupta’, coborand astfel pragul nuclear”, a explicat Grusko.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: