Rusia si-a activat cel mai lung submarin militar din lume. Acesta poate lansa torpile stealth cu armament nuclear

externe

Marina rusa a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume, pe care constructorul sau il prezinta ca fiind un vas de cercetare, dar despre care altii spun ca este o platforma pentru spionaj si, posibil, pentru arme nucleare, transmite CNN, citat de news.ro. Cu o lungime de peste 184 de metri, Belgorod este cel mai lung submarin din ocean in prezent – mai lung chiar si decat submarinele cu rachete balistice si ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au o lungime de 171 de metri.

Belgorod a fost predat Marinei ruse la inceputul acestei luni in portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din tara, Santierul Naval Sevmash.

Expertii spun ca designul sau este o versiune modificata a submarinelor rusesti cu rachete ghidate din clasa Oscar II, facute mai lungi cu scopul de a gazdui in cele din urma primele torpile stealth cu armament nuclear din lume si echipamente pentru colectarea de informatii.

Daca Belgorod poate adauga cu succes aceste noi capacitati flotei rusesti, in urmatorul deceniu ar putea pregati terenul pentru o revenire la scenele Razboiului Rece sub ocean, cu submarine americane si rusesti care se urmareau si se vanau reciproc in confruntari tensionate.

Cu o lungime de peste 184 de metri, Belgorod este cel mai lung submarin din ocean in prezent – mai lung chiar si decat submarinele cu rachete balistice si ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au o lungime de 171 de metri (569 de picioare).

Belgorod a fost lansat la apa in 2019 si trebuia sa fie livrat Marinei ruse in 2020, dupa teste si incercari, dar acestea au fost intarziate din cauza pandemiei de coronavirus, a relatat agentia de stiri rusa de stat TASS.

Nu a fost oferit niciun termen pentru prima desfasurare a submarinului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: