externe

„Rusia si-a terminat rachetele moderne, acum foloseste rachete sovietice X-22” – presa de la Kiev. Moscova reactioneaza nervoasa

Rusia a negat luni ca nu ar mai dispune de suficiente rachete ghidate de inalta precizie, asa cum a afirmat anterior Ministerul britanic al Apararii intr-unul din buletinele sale despre evolutia conflictului din Ucraina, relateaza EFE si Interfax, citate de Agerpres.

Media ucraineana Defense Express semnaleaza insa luni utilizarea de catre aviatia rusa a rachetelor X-22 de fabricatie sovietica, pentru prima oara de la inceputul invaziei ruse in Ucraina.

„Daca ar fi sa dam crezare la tot ceea ce spune cealalta parte, Rusia trebuia sa ramana fara rachete inca din luna martie. Dar aceasta nu s-a intamplat. Complexul militar-industrial furnizeaza armatei noastre intreaga gama necesara de rachete in volumele necesare”, a declarat intr-un interviu pentru Interfax vicepremierul rus Iuri Borisov, responsabil cu industria de aparare in guvernul rus.

El a asigurat ca „exista suficiente rachete si munitii moderne ghidate de inalta precizie pentru a indeplini toate misiunile puse in fata fortelor armate ruse”.

Ministerul britanic al Apararii a semnalat luni in buletinul sau zilnic informativ despre ultimele evolutii ale ofensivei ruse in Ucraina ca „de la inceputul invaziei, Rusia s-a laudat public cu capacitatea sa de a efectua lovituri chirurgicale si de a limita daunele colaterale”.

„Ei (rusii) au spus ca orasele ucrainene vor fi ferite de bombardamente”, indica ministerul britanic, subliniind ca, intrucat conflictul se prelungeste, „in pofida asteptarilor de dinainte ale Rusiei, stocurile sale de munitie ghidate de inalta precizie au fost probabil puternic diminuate”.

In opinia autoritatilor militare britanice, aceasta a obligat Rusia sa foloseasca arme vechi, mai putin precise si mai usor de interceptat.

In acelasi timp, Rusia a demonstrat „deficiente in ceea ce priveste capacitatea sa de a efectua lovituri de inalta precizie la scara larga”, concluzioneaza expertii ministerului.

Cu toate acestea, vicepremierul Iuri Boris sustine ca sistemele rusesti ghidate de inalta precizie s-au dovedit a fi eficiente in cursul asa-numitei „operatiuni militare speciale din Ucraina”, conform Interfax.

„Toate tipurile de arme rusesti ghidate de inalta precizie si-au confirmat caracteristicile de lupta, care au permis lovituri precise asupra infrastructurii militare din toata Ucraina si au redus astfel la minimum victimele civile”, a asigurat responsabilul rus.

Rusia utilizeaza o gama larga de sisteme pentru a ataca tinte in Ucraina, printre care rachete ghidate aer-sol, rachete de croaziera cu raza lunga de actiune lansate pe cale aeriana si maritima, rachete hipersonice Kinjal, lansate aerian, si rachete tactice Iskander-M, a indicat Borisov.

„Aceste tipuri de arme sunt intens dezvoltate, cu accent pe utilizarea lor rapida, cu precizie inalta, pe distante lungi, impreuna cu proiectarea de noi sisteme hipersonice”, a adaugat el.

In plus, sistemele de rachete de coasta Bastion sunt acum capabile sa loveasca tinte terestre, a spus vicepremierul rus. „Modernizarea acestui sistem a facut posibila lansarea de rachete Onix (supersonice) asupra unor tinte importante inamice de la sol. Eficacitatea distrugerii garantate a diferitelor tipuri de tinte a fost confirmata in cursul operatiunii militare speciale”, a afirmat oficialul rus in interviul pentru Interfax.

Dar, dupa cum a relatat luni publicatia ucraineana specializata Defense Express, citand surse militare de la Kiev, trupele ruse au lansat in noaptea de duminica spre luni atacuri cu rachete de fabricatie sovietica X-22, care au fost lansate de bombardiere strategice Tu-22M3.

Potrivit unor surse, fortele aeriene ruse au efectuat lovituri asupra unor tinte din regiunea Donetk cu rachete de croaziera lansate pe cale aeriana X-22, pentru prima oara de la inceputul invaziei ruse in Ucraina.

In jur de sase rachete X-22 au fost lansate asupra unor localitati situate in apropiere de linia frontului din regiunea Donetk.

Conform analistilor de la Defense Express, daca aviatia rusa a inceput sa foloseasca rachete sovietice, atunci aceasta ar putea sa insemne ca stocurile de Kalibr si Iskander au fost puternic diminuate.

X-22 sunt rachete de croaziera sovietice care au fost fabricate in anii 1960-1970. Din cauza uzurii fizice, acestea ar putea prezenta diferite pericole. Inainte de inceperea razboiului in Ucraina, dupa cum scriu jurnalistii ucraineni, rachetele de acest tip se aflau la pastrare in depozite, dar formal erau in serviciu, potrivit publicatiei Focus.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

15 minute ago

Traficant de droguri roman, arestat in Spania, odata cu „cea mai mare captura de metamfetamina din istoria tarii”

Politia spaniola a declarat joi ca a confiscat 1,8 tone de metamfetamina de cristal pe…

30 de minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

60 de minute ago

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

O oră ago