RUSIA si-a trimis rachetele S-400 sub nasul americanilor. Tensiuni cauzate de REZERVE uriase de petrol – VIDEO

externe

O sursa din armata rusa a dezvaluit ca in ultimul an au fost instalate doua sisteme de rachete S-400 de ultima generatie in regiunea arctica a Rusiei, la nord de cercul polar. Prin aceasta miscare Rusia isi reafirma prezenta militara in zona arctica.

Sistemele de rachete sol-aer au fost instalate in arhipelagul Novaya Zemlya si in portul Tiksi din regiunea Yakutia in oceanul arctic, a declarat pentru agentia TASS o sursa din Comandamentul Fortelor Armate Ruse.

„In cursul ultimului an au fost instalate doua unitati S-400 in arhipelagul Novaya Zemlya si in orasul Tiksi din regiunea Yakutia”, a declarat sursa. „Sistemele sunt in alerta continua”, a mai spus sursa, accentuand faptul ca exista mai multe sisteme instalate in zona arctica inarmate cu rachete, sisteme anti-aeriene si baterii de artilerie, „din peninsula Cola si Novaya Zemlya in vest, pana la Andyr si Mys Shmidta in est”. „Toate au misiuni militare”, a mai spus sursa.

Armata rusa lucreaza in prezent la finalizarea constructiei si renovarii a sase baze militare in regiunea arctica.

Statele Unite si Rusia sunt rivali geopolitici si vecini arctici instabili. Din ce in ce mai multe forte militare americane si ruse sunt desfasurate in oceanul arctic. Insa Washington-ul si Moscova au perspective diferite in ceea ce priveste controlul asupra zonei arctice. Kremlin-ul detine avantajul pe suprafata oceanului, in timp ce Pentagon-ul domina adancurile. Desi Rusia si Statele Unite antreneaza trupe terestre in zona, Washington-ul a format si un detasament de avioane de lupta invizibile.

Miza rivalitatii dintre cele doua superputeri o reprezinta resursele naturale. Geodezii cred ca pe fundul marii din zona arctica ar exista sute de miliarde de barili de petrol, mentioneaza Reuters.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: