Rusia si Belarus lanseaza a doua etapa de exercitii pentru antrenarea trupelor in domeniul armelor nucleare tactice

externe

Rusia si aliatul sau, Belarus, au lansat marti o a doua etapa de exercitii menite sa antreneze trupele lor in domeniul armelor nucleare tactice, parte a eforturilor Kremlinului de a descuraja Occidentul sa isi intensifice sprijinul pentru Ucraina, relateaza Associated Press.

La anuntarea manevrelor nucleare luna trecuta, Ministerul rus al Apararii a declarat ca acestea sunt un raspuns la „declaratiile provocatoare si amenintarile unor oficiali occidentali cu privire la Federatia Rusa”.

Kremlinul si-a exprimat indignarea dupa ce presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca nu exclude trimiterea de trupe in Ucraina, iar SUA si alti cativa aliati din NATO au permis Kievului sa foloseasca armele furnizate de ei pentru a lovi tinte de pe teritoriul rusesc.

In timpul celei de-a doua etape a exercitiilor care au inceput marti, trupele rusesti si belaruse vor fi supuse unui antrenament comun in domeniul armelor nucleare non-strategice folosite in lupta, a declarat Ministerul Apararii. Acesta a precizat ca exercitiul are ca scop mentinerea pregatirii personalului si echipamentelor pentru a asigura „suveranitatea si integritatea teritoriala” a aliantei dintre Rusia si Belarus.

Prima etapa a exercitiului de luna trecuta a avut in vedere o pregatire pentru misiuni nucleare si desfasurarea pentru lansari, potrivit Ministerului Apararii. Armata rusa s-a antrenat separat in timpul etapei initiale a manevrelor, inainte de exercitiile comune cu fortele belaruse.

Anul trecut, Rusia a mutat o parte din armele sale nucleare tactice in tara vecina Belarus, care se invecineaza cu Ucraina si cu Polonia, Letonia si Lituania, membre NATO. Presedintele autoritar al Belarusului, Alexander Lukasenko, a mizat pe legaturi stranse cu Rusia si a oferit tara sa ca teren de desfasurare pentru razboiul din Ucraina.

Armele nucleare tactice includ bombe aeriene, focoase pentru rachete cu raza scurta de actiune si munitii de artilerie si sunt destinate utilizarii pe campul de lupta. De obicei, acestea sunt mai putin puternice decat armele strategice – focoase masive care inarmeaza rachete balistice intercontinentale si sunt destinate sa distruga orase intregi.

Cu toate acestea, presedintele rus Vladimir Putin a remarcat ca si armele nucleare rusesti de pe campul de lupta sunt mult mai puternice decat cele doua bombe atomice pe care SUA le-au aruncat asupra Japoniei la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Saptamana trecuta, Putin a declarat ca Occidentul greseste daca porneste de la presupunerea ca Rusia nu isi va folosi niciodata arsenalul atomic.

Putin a facut referire la doctrina nucleara a tarii, care prevede folosirea armelor nucleare in cazul unei amenintari la adresa suveranitatii si integritatii sale teritoriale. In acelasi timp, el a spus ca nu vede nicio amenintare actuala la adresa suveranitatii Rusiei care sa justifice utilizarea armelor nucleare si a subliniat ca Moscova nu are nevoie de ele pentru a invinge Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: