news

Rusia si China, puterile in care romanii au cea mai putina incredere. Germania este tara pe care romanii o au ca model

Romanii au multa si foarte multa incredere in Germania (57,6%), Uniunea Europeana (51,7%), NATO (49,4%) si SUA (47,1%), potrivit unui sondaj al INSCOP transmis, miercuri, Agrepres.

La polul opus in ceea ce priveste comparatia ca nivel de incredere multa si foarte multa in tari si organizatii se situeaza China (19%) si Rusia (16%).

Sondajul releva ca 47,2% dintre respondenti au incredere multa si foarte multa in Statele Unite ale Americii, 51,1% – putina si foarte putina, iar 1,7% nu stiu sau nu raspund. De asemenea, 57,6% au raspuns ca au incredere multa si foarte multa in Germania, 41,3% – putina si foarte putina, iar 1,1% nu stiu sau nu au raspuns.

In ceea ce priveste increderea in Rusia, 16% dintre cei chestionati au raspuns ca au multa si foarte multa, 81% – putina si foarte putina, iar 3% nu stiu sau nu au raspuns. In cazul Chinei, 19% dintre respondenti au afirmat ca au foarte multa si multa incredere, 78,9% ca au putina si foarte putina incredere, iar 2,1% u stiu sau nu au raspuns.

Majoritatea romanilor (51,6%) au raspuns ca au incredere multa si foarte multa in Uniunea Europeana, in timp ce 47,5% au raspuns ca au putina si foarte putina incredere, iar 0,9% nu stiu sau nu au raspuns. In ceea ce priveste increderea in NATO, 49,4% dintre respondenti au raspuns ca au incredere multa si foarte multa, 47,9% ca au putina si foarte putina, iar 2,8% nu stiu sau nu au raspuns.

Conform sondajului, 41,6% dintre romani au incredere multa si foarte multa in presedintele SUA, Joe Biden, 51,3% – putina si foarte putina, iar 1,7% au raspuns ca nu au auzit despre acesta si 5,4% nu stiu sau nu au raspuns.

19% dintre cei chestionati au raspuns ca au incredere multa si foarte multa in presedintele Rusiei, Vladimir Putin, 77,9% – putina si foarte putina, iar 0,3% au raspuns ca nu au auzit despre acesta si 2,8% nu stiu sau nu au raspuns.

Cercetarea mai releva ca 50,1% dintre cei chestionati au aratat ca au incredere multa si foarte multa in cancelarul german, Angela Merkel, 46,1% putina si foarte putina, 1,1% au raspuns ca nu au auzit despre aceasta, iar 2,7% nu stiu sau nu au raspuns.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research in parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group in cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States si finantat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.

Cercetarea, realizata in perioada 1-12 martie, este impartita in patru capitole, cel de-al doilea fiind dedicat masurarii increderii romanilor intr-o serie de organizatii internationale, tari si lideri. Primul capitol a fost publicat luni.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice) pe un esantion de 1.100 de persoane. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 2,95% la un grad de incredere de 95%.

AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Ciolacu: „PSD are in administratie oameni mai buni decat Ilie Bolojan. Uitati-va la Braila, la Galati, ce se intampla”

Marcel Ciolacu sustine ca PSD-ul are reprezentanti in administratia locala care sunt "mai buni" decat…

3 ore ago

Reportaj BBC, cum arata viata in Afganistan dupa o luna cu talibanii la putere. „Rapitori” impuscati se descompun in soare – Video

Corespondentul BBC in Afganistan, Sekunder Kermani, prezinta intr-un material publicat pe site-ul BBC cum arata…

6 ore ago

Viata de politruc. Ciolacu afirma ca Partidul l-a facut om: „PSD mi-a conferit un statut social”

Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-un interviu ca multumita PSD-ului a reusit sa dobandeasca un…

8 ore ago

Delir PSD-ist. Primar din Vaslui: „Va asteptam cu furcile, coasele si securile daca ne obligati sa ne vaccinam”

Primarul PSD din comuna Suletea (Vaslui), Ciprian Tamas, ameninta cu o rascoala cu "furcile, coasele…

3 ore ago

Orban, votat in unanimitate la Caras-Severin: „Niciodata nu voi accepta niciun fel de intelegere cu PSD”

Presedintele Partidului National Liberal (PNL), Ludovic Orban, a declarat joi, la sedinta Comitetului Director al…

4 ore ago