Rusia si „oligarhii fugari” exercita presiuni asupra Moldovei, afirma ministrul de interne, Ana Revenco

externe

Situatia din Republica Moldova este „extrem de volatila”, a declarat vineri ministrul de interne Ana Revenco, pe fondul temerilor ca Rusia pregateste o lovitura de stat pentru a rasturna guvernul moldovean pro-UE, scrie Politico.

„Vedem cum Moscova, grupurile de interese si oligarhii fugari isi pun laolalta toate eforturile si resursele pentru a creste nivelul de destabilizare in Republica Moldova [si] pentru a schimba cursul democratic de la Chisinau”, a declarat Revenco la o conferinta de presa comuna cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la Bruxelles.

Intrebat daca Moldova ar putea deveni urmatoarea Ucraina, Revenco a declarat ca „democratia si pacea in Europa” sunt urmatoarele tinte ale Rusiei si a cerut UE sa continue sa sprijine fosta republica sovietica.

„Moldova este doar in calea intentiei Rusiei de a rupe stabilitatea [Europei]”, a declarat ministrul. „Putem sa o pastram si sa o protejam doar daca suntem uniti”.

Republica Moldova – care a primit statutul de candidat la UE in iunie anul trecut, alaturi de Ucraina – se confrunta cu presiuni tot mai mari din partea Moscovei de la inceputul razboiului din Ucraina.

Luna trecuta, presedintele moldovean Maia Sandu a dezvaluit planurile Kremlinului de a organiza o lovitura de stat in aceasta tara, enclavizata intre Romania si Ucraina si in care traiesc aproximativ 2,5 milioane de persoane.

„Planul includea sabotaje si persoane antrenate militar, deghizate in civili, pentru a desfasura actiuni violente, atacuri asupra cladirilor guvernamentale si luarea de ostatici”, a declarat Sandu.

Anuntul lui Sandu a venit la doar cateva zile dupa prabusirea guvernului, in urma careia a nominalizat o figura pro-europeana, Dorin Recean, pentru a fi prim-ministru si a mentine tara pe traiectoria UE.

Doua saptamani mai tarziu, serviciile de informatii moldovenesti au expulzat doi straini, a caror tara de origine nu a fost dezvaluita, pentru ca au participat la activitati subversive pentru a provoca o „schimbare violenta a ordinii constitutionale”.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, care a lansat o invazie totala a Ucrainei in februarie anul trecut, nu se va opri aici, a avertizat comisarul Johansson in cadrul conferintei de presa de vineri.

„Nu trebuie sa fim naivi: Putin ar dori, de asemenea, sa distruga, sa destabilizeze, sa divizeze Uniunea Europeana si Moldova”, a spus ea.

„De aceea, cooperarea noastra in domeniul securitatii este atat de importanta”, a adaugat Johansson, care urmeaza sa se intalneasca vineri la Bruxelles cu Revenco si cu ministrii de interne din UE.

„Nu il vom lasa pe Putin sa castige”, a spus Johansson.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: