Rusia si Ucraina schimba zeci de prizonieri de razboi, in ciuda tensiunilor legate de prabusirea avionului de saptamana trecuta. Cele doua tari nu se inteleg asupra numarului de soldati adusi acasa de fiecare parte

externe

Rusia si Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri de razboi la o saptamana dupa ce un alt schimb a fost impiedicat, atunci cand un avion de transport rus Il-76 a fost doborat si a explodat in apropierea granitei dintre cele doua tari, potrivit The Guardian.

Ambele parti au spus ca aproximativ 200 de prizonieri au fost schimbati miercuri, desi nu au fost de acord cu privire la cifrele exacte.

„Oamenii nostri s-au intors, 207 dintre ei. Ii aducem acasa indiferent de situatie”, a scris presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El a publicat fotografii in care, dupa schimb, soldatii ucraineni se imbratiseaza, vorbind la telefon si plangand.

Ministerul rus al Apararii a lansat o declaratie in care a confirmat schimbul si a spus ca „exact 195 de prizonieri de razboi din fortele armate ucrainene au fost predati” pentru returnarea a 195 de soldati rusi capturati.

Schimbul de miercuri a marcat o revenire neasteptat de rapida la schimburile de prizonieri, dupa ce Rusia a acuzat Ucraina ca a doborat avionul de transport saptamana trecuta, cu putin timp inainte ca un schimb similar sa aiba loc.

Rusia a spus ca la bord se aflau 65 de prizonieri ucraineni si a acuzat Ucraina ca a vizat in mod intentionat avionul, dar nu a facut publice dovezi ca ar exista ucraineni la bord sau un jurnal de zbor confirmat.

Ucraina a declarat ca nu are informatii despre prizonierii aflati la bordul avionului, dar a confirmat planurile pentru un schimb si a acuzat Rusia ca isi pune in pericol personalul de serviciu. Ambele parti au dispus o ancheta cu privire la accident.

„Este clar ca rusii se joaca cu vietile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele celor dragi si cu emotiile societatii noastre”, a spus Zelenski saptamana trecuta.

In declaratiile de miercuri, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a repetat afirmatiile conform carora avionul Il-76 ar fi fost doborat de o racheta sol-aer Patriot furnizata de Occident si ca la bord se aflau prizonieri de razboi ucraineni, fara a furniza dovezi.

In acelasi timp, el a spus ca Rusia va continua sa efectueze schimburi de prizonieri cu Ucraina. „Va opri sau nu schimburile? Nu vom opri schimburile: trebuie sa ne aducem baietii” a spus el la o intalnire a sustinatorilor politici.

Schimburile de prizonieri sunt un subiect sensibil in ambele tari, unde familiile captivilor au cerut guvernului sa faca mai mult pentru a-i aduce acasa pe cei dragi. In declaratiile sale, Zelenski a subliniat eforturile Ucrainei de a returna soldatii captivi, spunand ca guvernul a organizat 50 de schimburi de prizonieri si a adus 3.035 de prizonieri din Rusia.

Aproape jumatate dintre ucrainenii reveniti miercuri au aparat orasul asediat Mariupol in 2022, a spus Zelenski. Printre cei repatriati se numarau 27 de ofiteri, alaturi de membri ai garzii nationale ucrainene, ai politiei de frontiera si ai politiei nationale.

„Ne amintim de fiecare ucrainean in captivitate, atat razboinici, cat si civili. Trebuie sa-i aducem pe toti inapoi. Lucram la asta… Vom depune toate eforturile pentru a-i aduce pe toti. Nu am uitat de nimeni”, a spus Zelenski.

Cel mai recent schimb vine pe fondul unor informatii de la Kiev potrivit carora Zelenski ia in considerare o schimbare majora in armata, inclusiv un plan de inlocuire a popularului comandant militar inalt Valerii Zaluzhnai.

Putin a spus ca Rusia va continua sa inainteze in Ucraina pentru a crea o zona tampon „demilitarizata” pentru a proteja Rusia de armele vestice cu raza lunga de actiune. „Aceasta linie ar trebui sa fie la o distanta atat de mare de teritoriul nostru incat sa asigure securitatea. Ma refer la arme cu raza lunga de actiune, in primul rand cele fabricate in vest”, a spus Putin.

El a adaugat ca Rusia se va concentra pe scoaterea Ucrainei din orasele si teritoriile pe care le-a anexat anul trecut. „Vom continua sa facem asta. Si acesta este motivul principal pentru baietii nostri care lupta si isi risca viata pentru a apara tara si poporul nostru”, a spus el.

Putin a mai spus ca solicitarile Rusiei pentru o ancheta internationala asupra prabusirii de saptamana trecuta au fost ignorate, in acelasi timp in care Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a pronuntat o serie de noi decizii.

Miercuri, CIJ a respins in mare parte cazul Ucrainei conform caruia Rusia a finantat terorismul in estul Ucrainei inainte de invazia pe scara larga si nu a obligat Moscova sa plateasca despagubiri, asa cum a solicitat Kievul.

Hotararea definitiva obligatorie din punct de vedere juridic a Curtii Supreme a ONU a venit intr-un caz depus de Ucraina in 2017, in care Kievul a acuzat Moscova ca a incalcat conventiile impotriva discriminarii si finantarii terorismului dupa anexarea Crimeei de catre Rusia si luptele ulterioare din estul Ucrainei.

Ucraina dorea ca CIJ sa oblige Moscova sa plateasca despagubiri pentru atacurile si crimele din estul tarii, inclusiv doborarea zborului Malaysia Airlines MH17 la 17 iulie 2014 si finantarea rebelilor separatisti pro-rusi din estul tarii.

Dar instanta a respins majoritatea cererilor Ucrainei, hotarand doar ca Rusia a incalcat un articol din tratatul ONU prin nerespectarea masurilor de investigare a faptelor „privind persoane care ar fi savarsit o infractiune”. De asemenea, instanta a refuzat sa se pronunte in mod specific cu privire la responsabilitatea Rusiei pentru doborarea zborului MH17, asa cum ceruse Kievul.

CIJ a decis, de asemenea, ca Rusia a incalcat tratatul ONU impotriva discriminarii, neprotejand limbile non-ruse in scolile din Crimeea, dar nu a acordat Ucrainei despagubirile pe care le-a cerut Rusiei.

Ucraina a acuzat Rusia ca a adoptat o politica de „rusificare” dupa anexarea peninsulei Crimeea.

Vineri, CIJ se va pronunta asupra unui dosar separat depus de Ucraina la scurt timp dupa invazie, sustinand ca Moscova si-a lansat atacul pe baza unor acuzatii de genocid false. Curtea a emis deja un ordin provizoriu ca Rusia sa-si opreasca invazia, pe care Moscova l-a ignorat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: