Rusia spune ca nu exista arme grele la centrala nucleara Zaporojie

externe

Rusia a declarat, marti, ca nu a plasat arme grele la centrala nucleara Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit Reuters.

Kievul a acuzat in repetate randuri fortele ruse ca folosesc instalatia nucleara, pe care Rusia a confiscat-o in primele zile ale conflictului, ca depozit de arme.

Luptele pentru centrala nucleara au starnit temeri cu privire la un posibil dezastru nuclear in stilul Cernobilului, Kievul si Moscova acuzandu-se reciproc ca s-au comportat nesabuit.

Ambele parti s-au acuzat de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, marti, ca Rusia ramane in contact cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), care incearca sa intermedieze o zona demilitarizata in jurul centralei electrice.

„Vreau sa va aduc aminte cuvintele presedintelui Vladimir Putin: Nu au existat – si nu sunt – arme grele la acea centrala nucleara. Acest lucru poate fi usor confirmat de personalul AIEA care se afla acolo zi si noapte”, a subliniat Peskov, ca raspuns la comentariile anterioare ale presedintelui francez Emmanuel Macron, care a spus ca s-a ajuns la un acord privind scoaterea armelor grele din centrala electrica Zaporojie.

Macron a spus marti ca sunt in desfasurare discutii cu privire la „modalitatile” prin care s-ar putea realiza acest lucru, adaugand ca „saptamanile urmatoare vor fi cruciale” pentru a asigura protectia centralei nucleare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: