Rusia spune ca reporterul Wall Street Journal, Evan Gerskovici, va fi judecat pentru ca ar fi lucrat cu CIA

externe

Procurorii rusi au declarat, joi, ca au trimis in instanta cazul reporterului american Evan Gerskovici, dupa ce au ajuns la concluzia ca acesta a colectat informatii despre o fabrica de tancuri rusesti pentru Agentia Centrala de Informatii a SUA, potrivit Reuters.

Gerskovici, in varsta de 32 de ani, a fost arestat pe 29 martie 2023, in orasul Ekaterinburg, din Urali, sub acuzatia de spionaj care poate aduce pana la 20 de ani de inchisoare, dupa ce FSB, principala agentie succesoare a KGB-ului, a declarat ca l-a prins in timp ce incerca sa obtina secrete militare.

El neaga acuzatiile, iar angajatorul sau, Wall Street Journal, a declarat, joi, dupa ultima miscare a Rusiei, ca se confrunta cu „o acuzatie falsa si fara temei”, bazata pe ceea ce a numit „minciuni calculate si transparente”. Presedintele Joe Biden a numit detentia jurnalistului „total ilegala”.

WSJ a vorbit dupa ce biroul procurorului general al Rusiei a declarat ca a aprobat rechizitoriul si cazul lui Gerskovici va fi judecat de o instanta din Ekaterinburg, fara a spune si cand va fi audiat cazul sau daca procesul va fi cu usile inchise, asa cum este obisnuit in astfel de cazuri.

„Investigatia a stabilit si confirmat cu dovezi ca Gerskovici, un jurnalist american de la The Wall Street Journal, la instructiunile CIA, a colectat informatii secrete in regiunea Sverdlovsk in martie 2023 despre activitatile uzinei de aparare NPK Uralvagonzavod JSC care se ocupa de productia si repararea echipamentului militar”, se arata in comunicatul procurorilor.

Procurorii nu au eliberat nicio dovada documentara care sa sustina acuzatia.

O declaratie comuna a lui Almar Latour, editorul ziarului, si a redactorului sef al acestuia, Emma Tucker, a cerut eliberarea imediata a lui Gerskovici.

„Cea mai recenta miscare a Rusiei catre un proces fals este, desi era de asteptat, profund dezamagitoare si totusi nu mai putin scandaloasa. Evan a petrecut 441 de zile detinut pe nedrept intr-o inchisoare rusa pentru ca pur si simplu si-a facut treaba. Evan este jurnalist. Defaimarea lui Evan de catre regimul rus este respingatoare, dezgustatoare si se bazeaza pe minciuni calculate si transparente”, se arata in declaratie.

Latour si Tucker au spus ca acum se asteapta ca guvernul SUA sa isi dubleze eforturile pentru a-i asigura eliberarea.

Primul jurnalist american arestat sub acuzatia de spionaj in Rusia de la Razboiul Rece, Gerskovich se afla in prezent in arest preventiv la Moscova si a facut obiectul unor discutii privind schimbul de prizonieri intre Moscova si Washington.

Uzina Uralvagonzavod, despre care este acuzat ca a strans date secrete, a fost sanctionata de Occident. Cu sediul in orasul Nijni Tagil din regiunea Sverdlovsk, acesta joaca un rol crucial in furnizarea de tancuri pentru razboiul din Ucraina, potrivit Ministerului rus al Apararii.

Uzina, condusa de un conglomerat de stat controlat de unul dintre aliatii presedintelui Vladimir Putin, a vorbit public despre producerea tancurilor de lupta T-90M si modernizarea tancurilor T-72B3M.

Numarul de tancuri pe care Rusia le-a pierdut in lupta in Ucraina este un secret militar in Rusia, care spune ca a intensificat productia de tancuri.

Institutul International de Studii Strategice din Londra a declarat in februarie ca Rusia a pierdut mai mult de 3.000 de tancuri – echivalentul intregului sau inventar activ dinainte de razboi – dar a avut suficiente vehicule blindate de calitate inferioara depozitate pentru ani de zile de inlocuire.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: