Rusia, tara in care migrantii nu au NICIUN drept: „Rusilor nu le plac strainii”

analize

Povestea sinistra cu „bona insangerata” din Rusia este doar varful iceberg-ului, privind respectarea drepturilor migrantilor incadrati in munca. In Rusia, victime ale violentei, birocratiei si conditiilor de munca demne de epoca sclavagista devin atat rusii, dar si strainii. In aceasta tara nimeni nu are drepturi, scrie jurnalistul Igor Eidman pentru Deutsche Welle.

Groaznica poveste cu „dadaca insangerata” a aruncat in aer internetul rusesc. In acest sens, mai multi bloggeri cunoscuti, de orientare nationalista, au impus o dezbatere pe net sub numele de „coalitia pentru introducerea vizelor”, amenintand cetatenii cu „infractionalitatea etnica ce se plimba libera prin tara”.

E drept, in Rusia, relatiile dintre etnicii rusi si oameni de provenienta etnica diferita sunt puternic deteriorate si conflictuale. Numai ca, vinovati exista de ambele tabere. Nu de putine ori, victime ale abuzului si violentei devin atat oaspetii migratori, cat si cetatenii nativi.

Cu putin inainte de uciderea copilului de 4 ani care fusese decapitat de acea bona uzbeca, in Rusia au murit doi copii mici ai unor migranti. In ianuarie, 12 muncitori kargazi au murit intr-un atelier ilegal de croitorie, intr-un incendiu. La sfarsitul lui 2015, politia din Sankt Petersburg a luat copilul de 5 luni al unei mame din Tadjikistan, copil care, mai tarziu, a murit. In Moscova, inca nu a fost prins barbatul care a atacat migranti intr-un vagon de metrou, continua jurnalistul citat.

Rusia xenofoba

Problema migrantilor in Rusia nu este atat de stringenta ca in UE. Numai ca, aici, aceasta este de alta natura. Migrantii din orasele rusesti sunt privati de drepturi elementare ale muncii precum si de drepturi sociale. In Rusia nu este vorba de primirea migrantilor sau a muncitorilor, ci de o varianta moderna a importului de sclavi fara drepturi.

Acest comert cu oameni sta la baza veniturilor oamenilor de afaceri rusi. In mass-media apar rar informatii despre cum angajatorii platesc migrantilor care lucreaza in constructii mult mai putin decat normele pe care acestia le fac, restul fiind bagat in buzunarele lor si ale oficialilor de stat. Contractorii cazeaza cate 10 migranti intr-un subsol si deduc de la buget bani ca pentru locuinte decente.

Exista afaceristi care suspenda practic orele libere ale migrantilor. Ii pun sa lucreze cate 12 ore pe zi, numai pentru mancare si cazare. Comunitatea rusa prefera sa nu vada aceasta deteriorare lenta a vietilor migrantilor si a copiilor acestora. Dar, iata, ca o uzbeca a ucis un copil rus. Iar rusii striga.

Comunitatea rusa este sufocata de xenofobie. Doua treimi dintre cetatenii rusi cred ca trebuie limitata perioada de timp in care un cetatean de alta nationalitate poate sta in Rusia, desi in ultima vreme toleranta fata de migranti a crescut. Conform sociologilor, „frustrarea rusilor s-a reorientat spre confruntarea politica cu Occidentul si Ucraina”. Daca, in schimb, intensitatea luptelor externe scade, frustrarile sociale vor fi indreptate din nou spre migrantii nou-veniti, mai scrie Eidman.

Rusilor nu le plac strainii, dar ei insisi sunt pusi in situatia de a fi migranti in propria tara. Rusia este, in primul rand, un stat politienesc si centralizat, in care nu doar maturatorul tadjic, dar si lucratorul rus mediu este neputincios in fata abuzurilor.

De plans este si soarta consumatorilor rusi. Sufocati de probleme materiale, ei apeleaza la serviciile semilegale ale lucratorilor straini. Pe aceasta piata nu exista nicio garantie a calitatii, dar, in schimb, serviciile sunt ieftine. In „economia alba”, de fapt, nimeni nu este interesat de dreptul consumatorilor.

Aproape simultan cu cazul „bonei insangerate” a avut loc accidentul minier de la mina Severnaya. Celebrul politician, Oleg Sheyn, presupune ca accidentul a fost provocat de o explozie cauzata de o acumulare de metan. Acest lucru s-a intamplat pentru ca, amenintati cu concedierea, minerii rusi au fost fortati sa manipuleze senzorii pentru masurarea nivelui de metan.

Acest eveniment arata, inca o data, ca nici situatia lucratorilor rusi nu este mai buna. Intr-o tara in care atat lucratorii, cat si comsumatorii sunt lipsiti de drepturi elementare, nu exista nicio garantie ca astfel de tragedii nu se vor repeta, iar si iar. Migrantii, la fel ca si islamistii, ba chiar si ca extraterestrii nu au nimic de-a face cu acestea, incheie autorul, pe un ton ironic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: