Rusia transfera tablourile din Muzeul de Arta din Herson pentru a le „pastra in siguranta”

externe

O colectie de picturi de la Muzeul de Arta Oleksii Shovkunenko din Herson a fost transferata intr-un muzeu din Crimeea anexata Rusiei, potrivit autoritatilor muzeului citate de The Moscow Times.

Picturile, semnate de artisti renumiti, printre care Ivan Pokhitonov, Pyotr Sokolov, Leonid Chichkan si Mihailo Andriienko-Nechitailo, au fost transportate la inceputul lunii noiembrie de la Herson la Muzeul Taurida in camioane neinmatriculate, potrivit Muzeului de Arta Herson.

„Expozitiile muzeului de arta din Herson au ajuns la Muzeul Central din Taurida, Simferopol cu un camion fara numere de inmatriculare”, au spus reprezentantii muzeului Herson intr-o postare pe Facebook.

Muzeul Central din Taurida a confirmat joi transferul lucrarilor. „Din cauza introducerii legii martiale pe teritoriul regiunii Herson, am fost instruit sa iau exponatele Muzeului de Arta din Herson pentru depozitare temporara si pastrare in siguranta pana cand vor fi returnate proprietarului lor de drept”, a declarat directorul muzeului, Andrei Malgin.

Muzeul de Arta din Herson a fost inchis de cand orasul a cazut in mainile fortelor ruse in primele zile ale invaziei.
Furtul lucrarilor, catalogata de muzeu drept o „crima”, este cel mai recent exemplu al indepartarii artefactelor din Ucraina de catre trupele ruse, in ceea ce Kievul sustine ca este o campanie deliberata de distrugere a patrimoniului ucrainean.

„De trei zile, jefuitorii rusi scot tablourile de acolo. Le incarca in masinile lor uriase. Fara nicio protectie, fara niciun ambalaj, la fel ca gunoiul”, a declarat saptamana trecuta un locuitor din Herson pentru ziarul rus Novaya Gazeta, adaugand ca fortele ruse de ocupatie au fost „mai atente cu masinile de spalat furate” decat au fost cu mostenirea artistica a orasului.

In martie, Kievul a acuzat Moscova ca a furat peste 2.000 de lucrari de arta de la Muzeul Kuindzhi din Mariupol, numit dupa pictorul realist local Arkhip Kuindzhi.

„[Rusia] incearca sa distruga tot ceea ce are legatura cu mostenirea noastra culturala”, a declarat luna trecuta ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, pentru Euronews, acuzand fortele ruse ca, de la inceputul razboiului, au distrus sau au deteriorat grav aproximativ 500 de muzee si institutii culturale din Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: