„Rusia trebuie sa piarda razboiul”. Premierul Olandei si seful NATO anunta ca Ucraina va primi „arme mai avansate” si „mai multe arme grele”

externe

Jean Stoltenberg, NATO, ajutor, Ucraina, Trump reales

Tarile NATO vor furniza mai multe arme grele Ucrainei, a anuntat miercuri premierul Mark Rutte impreuna cu colega sa daneza Mette Frederiksen si cu seful NATO, Jens Stoltenberg.

Numarul de arme grele care se indreapta spre Kiev va creste, a spus Stoltenberg. Ei nu au facut promisiuni concrete privind asistenta in materie de arme la Haga. Zeci de ministri ai Apararii se intalnesc miercuri la Bruxelles pentru a discuta in continuare despre ajutorul militar acordat Ucrainei. Guvernul ucrainean a cerut mai multe arme pentru a lupta impotriva rusilor.

Rusia trebuie sa piarda razboiul, a declarat premierul Rutte, citat de NL Times. Iar Ucraina trebuie sa aiba acces la toate armele, a adaugat el. Impreuna cu Germania, Olanda a furnizat recent 12 obuziere blindate Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri ca alianta va continua sa sprijine Ucraina, furnizandu-i un pachet de sprijin militar care ar ajuta armata ucraineana sa treaca de la artileria din epoca sovietica la arme mai moderne.

„Suntem extrem de concentrati sa intensificam, sa oferim mai mult sprijin, arme mai avansate… pentru ca ii sustinem in lupta lor dreapta impotriva invaziei brutale a Rusiei”, a declarat Stoltenberg la o conferinta de presa la Bruxelles, inaintea unei reuniuni a ministrilor apararii din NATO.

Ucraina va continua sa primeasca „sprijin practic, sprijin letal si non-letal din partea aliatilor NATO si a NATO”, care ar permite Ucrainei „sa continue sa-si modernizeze fortele armate, un lucru la care aliatii NATO au lucrat multi ani, dar pe care l-au intensificat acum”, a spus el.

„Acesta este obiectivul nostru si cea mai urgenta nevoie a Ucrainei in momentul in care vorbim”, a adaugat el.

Stoltenberg a mai spus ca presedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi invitat la summitul NATO de la Madrid, care va avea loc peste doua saptamani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: