Rusia trimite „aparatori ai pacii” in Kazahstan. Focuri de arma se aud in capitala tarii, zeci de protestatari au fost „eliminati” – Video

externe

„Aparatori ai pacii” dintr-o alianta militara de state fost sovietice condusa de Rusia sunt trimisi in Kazahstan pentru a stabiliza situatia, in urma protestelor izbucnite duminica din cauza scumpirii combustibililor, a anuntat prim-ministrul armean, potrivit CNN.

Collective Security Treaty Organization (CSTO) – care include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan si Tadjikistan – a decis sa trimita „forte de aparare a pacii” pentru o perioada determinata „in contextul amenintarii la adresa securitatii nationale si a suveranitatii Republicii Kazahstan”, potrivit unui comunicat emis de prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, care prezideaza alianta.

Rusia a trimis deja parasutisti in Kazahstan ca parte a fortei de ”mentinere a pacii”, a anuntat OTSAC. Potrivit acesteia, principalele obiective ale soldatilor rusi sunt protejarea obiectivelor armatei si statului si ajutorarea fortelor de ordine kazahe.

Actiunea vine dupa ce presedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a cerut ajutorul aliantei avand in vedere ca protestele au impanzit tara, miercuri, avand loc si in cel mai mare oras, Almati.

Mai multe transportoare blindate si zeci de militari au intrat joi dimineata in piata centrala din Almati, capitala economica a Kazahstanului, unde sute de manifestanti protestau a treia zi consecutiv impotriva guvernului, relateaza Reuters.

Corespondentii agentiei afirma ca in timp ce fortele de ordine se apropiau de multimea de protestatari s-au auzit focuri de arma.

Ulterior, politia din cel mai mare oras al tarii a afirmat, potrivit agentiei de presa ruse Interfax, preluata de Reuters, ca zeci de participanti la revolta au fost „eliminati”.

Tot joi, televiziunea de stat a informat ca Banca Nationala a Kazahstanului a decis suspendarea tuturor institutiilor financiare.

Accesul la internet era intrerupt in mare parte din teritoriu.

Presedintele Tokayev a spus ca „teroristii” au capturat aeroportul din Almaty, inclusiv cinci aeronave, si ca se lupta cu armata in afara orasului.

Mai multe facilitati de infrastructura au fost distruse, a mai spus el, acuzand protestatarii ca submineaza „sistemul de stat” si sustinand ca „multi dintre ai au fost pregatiti militar in strainatate”.

In tara a fost decretata stare de urgenta, pana pe 19 ianuarie, cu restrictii de mobilitate, inclusiv transport, in trei mari orase si 14 regiuni. Prim-ministrul Askar Mamin a demisionat in contextul protestelor, iar Alikhan Smailov este interimar.

Kazahstan este a noua cea mai intinsa tara din lume, bogata in petrol si a atras investitii straine si a pastrat o economie puternica de cand a obtinut independenta, insa metoda de guvernare, autocratie, a starnit uneori ingrijorari la nivel international si a facut ca autoritatile sa inabuse violent proteste.

Rusia mentine o relatie apropiata cu Kazahstanul si Moscova depinde de cosmodromul Baikonur, folosit ca baza de lansare a misiunilor sale spatiale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: