Rusia, umilinta fara precedent la ONU. Cand Lavrov a inceput sa vorbeasca, ambasadorii si diplomatii au plecat in masa

externe

Reprezentantii statelor lumii au plecat in masa din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului in momentul in care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a luat cuvantul, marti.

Ambasadorii si diplomatii au parasit sala in timp ce  Lavrov s-a adresat Conferintei pentru dezarmare de la Geneva printr-un mesaj video preinregistrat.

Ministrul de externe, Liz Truss, a sustinut ca declaratia sa a fost „plina de dezinformare” si nu merita atentia celorlalti membri.

„Rusia este izolata si ar trebui sa ii fie rusine sa stea in camera ONU”, a spus ea.

Diplomatii s-au ridicat si au parasit sala cand a inceput sa ruleze mesajul video preinregistrat al lui Lavrov, in semn de protest fata de invazia Rusiei in Ucraina.

„In aceasta dimineata, in Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, peste 140 de diplomati au refuzat sa asculte incercarea inutila a ministrului rus de externe Lavrov de a justifica o agresiune militara inacceptabila. Urmariti-i cum parasesc sala Consiliului”, a transmis reprezentanta Austriei la ONU.

Consiliul Europei, care vegheaza asupra respectarii statului de drept pe continent, a chemat marti Moscova sa opreasca „macelul” in desfasurare in Ucraina „imediat”, in a sasea zi a invaziei tarii de catre Rusia, care si-a intensificat ofensiva, relateaza France Presse.

„In cateva zile, razboiul a ucis sau ranit sute de oameni, dintre care multi copii”, a declarat Dunja Mijatovic, comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, intr-un comunicat.

„De sase zile, atacul militar rusesc impotriva Ucrainei a continuat sa semene moarte si distrugere chiar in inima Europei”, a adaugat ea, cerand ca acest „macel” sa inceteze „imediat, inainte ca alte vieti nevinovate sa fie pierdute”.

„Cel mai recent bombardament al orasului Harkov”, al doilea ca marime al Ucrainei, „a aratat dispretul flagrant al fortelor ruse pentru viata civililor, cu zeci de persoane ucise sau ranite si multi civili vizati, inclusiv blocuri de apartamente si gradinite, luate ca tinte de rachete neghidate si munitie cu fragmentatie”, a denuntat dna Mijatovic.

„Autoritatile ruse pot face asta. Trebuie sa puna imediat capat acestui cosmar”, a subliniat ea.

Consiliul Europei reuneste 47 de state membre, inclusiv Rusia si Ucraina. Vineri, a doua zi dupa inceputul ofensivei ruse asupra vecinului sau ucrainean, organizatia paneuropeana a suspendat Moscova de la orice participare in organele sale principale.

Consiliul a sanctionat deja Rusia in 2014, la scurt timp dupa anexarea Crimeii.

Mai mult despre: ,

Comentarii: