Rusia va fi zguduita de PROTESTE masive, Putin ia deja masuri. Care sunt cauzele CRIZEI

pagina verde

Rusia se afunda tot mai adanc in criza, rezervele valutare ale tarii fiind pe terminate. Chiar daca guvernul distrage atentia publicului de la criza economica, adevarul nu poate fi evitat.

Rusia este intr-o criza economica profunda. Anul trecut, PIB-ul tarii a scazut cu 3,8 procente iar anul acesta Banca Mondiala asteapta o noua scadere de aproximativ 1,9 la suta. Problemele sunt multe iar cauzele crizei sunt diverse.

Pe primul loc este pretul petrolului a carui valoare a scazut de doua ori in ultimii doi ani, ducand la o scadere drastica a veniturilor incasate din vanzarea titeiului. „In cazul acestor preturi mici ale petrolului si gazului natural, este greu sa poti finanta bugetul de stat la fel ca inainte”, spune expertul pe probleme rusesti, Stefan Meister, de la comitetul german pentru politica externa.

Guvernul rus poate acoperi gaurile din buget numai daca apeleaza la fondurile de rezerva, acumulate din castigurile industriei energetice in anii trecuti, mai spune acesta.

Nimic bun

O presiune suplimentara asupra economiei rusesti exercita sanctiunile impuse de UE si partenerii sai, dupa anexarea Crimeei. „Sanctiunile occidentale au interzis bancilor noastre si firmelor sa ia credite de pe pietele externe. Si nu numai din Europa, ci din intreaga lume. Nimeni nu ne mai imprumuta acum, in afara Chinei”, spune directorul Institutului moscovit pentru politica energetica, Vladimir Milov, intr-un interviu pentru Deutsche Welle.

In ultimii 10 ani, creditele externe au stat la baza cresterii economice rusesti, insa, din cauza sanctiunilor, totalul creditelor a scazut de la 700 la 470 de miliarde de dolari, spune expertul care e si fondatorul partidului de opozitie „Alegerea democratica”. Iesirile de capital din tara, in schimb, au condus la devalorizarea rublei, care a pierdut cam jumatate din valoarea sa fata de dolar.

La toate acestea se adauga si serioasele probleme structurale. Cateva companii energetice domnesc asupra economiei, urmand intocmai comenzile Kremlinului. „In Rusia nu exista cadru concurential si nici puterea legii”, spune expertul german Meister.

„Criza era observabila inca din 2013, inainte de impunerea sanctiunilor si scaderea preturilor petrolului”, spune Milov. „Inca de atunci, economia ruseasca nu cunostea crestere. Ea era dependenta de cateva monopoluri de stat, care sunt ineficiente. Acesti trei factori nu ne dau sperante ca, in urmatorii ani, economia rusa va trece pe crestere”, mai spune acesta.

Guvernul rus vrea sa limiteze pierderile prin privatizarea unor companii de stat. In acelasi timp, insa, statul rus nu vrea sa vanda pachetele majoritare de actiuni ale companiilor de stat. „Regimul vrea doar sa castige timp, in speranta ca, in curand, pretul petrolului si al gazelor naturale vor creste”, spune Meister.

Din cauza acestor nereusite, populatia este cea care are de suferit cel mai mult. Conform unor estimari ale Bancii Mondiale, anul acesta numarul saracilor a trecut de 20 de milioane de persoane, la o populatie de 120 de milioane. Acesta este cel mai ridicat nivel al saraciei de 9 ani incoace.

Oficial, inflatia in Rusia este de 12,9 procente. Clasa mijlocie cheltuie din ce in ce mai putin. Multe IMM-uri intampina mari greutati din cauza creditelor contractate in euro si dolari, aceste doua monede ajungand la valori duble fata de rubla.

Regimul se pregateste de un conflict cu societatea

Somajul in tara nu a crescut, insa nemultumirile populatiei s-ar putea transforma intr-o serioasa problema pentru Putin. O problema care l-a determinat pe acesta sa faca cateva miscari strategice. Putin se pregateste inca de pe acum de ce va urma. „Observam o dezvoltare a aparatului represiv din Rusia. De curand, Putin a creat Garda Nationala. Este evident ca regimul se pregateste pentru un conflict cu populatia”, crede Meister.

Marea intrebare acum este cand va ramane Rusia fara bani. Ministrul rus de Finante spunea, inca din ianuarie, ca la sfarsitul acestui an banii din fondul de rezerva s-ar putea termina. Atunci guvernul va fi nevoit sa apeleze si la fondul national de ajutor. Acest fond a fost creat in 2008, ca o rezerva suplimentara de bani.

Daca pretul petrolului nu va creste, Rusia va mai putea rezista 2-3 ani, prognozeaza Meister. Chiar daca trenul merge catre prapastie, nu vom vedea schimbari de atitudine ale Rusiei in conflictul ucrainean, cu scopul de a fi indepartate sanctiunile. Conform lui Meister, dimpotriva, conflictele cu Occidentul se vor adanci. Pentru a indeparta atentia de la criza economica, Kremlinul ar putea crea tensiuni externe artificiale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: