Rusii au abandonat cantitati uriase de armament in mainile ucrainenilor. Rusia a devenit astfel „cel mai mare furnizor de echipamente pentru armata ucraineana”

externe

Armamentul si munitia lasate in urma de trupele rusesti care se retrag refac rezervele epuizate ale Ucrainei si alimenteaza contraofensiva, informeaza The Wall Street Journal citat de Business Insider.

In urma retragerii grabite din Harkov, de la inceputul lunii septembrie, soldatii rusi au abandonat vehicule blindate, obuziere si cantitati uriase de munitie pentru artilerie.

„Rusii nu mai au avantajul armelor. Le-am distrus toate unitatile de artilerie inainte de a lansa ofensiva, iar apoi am avansat atat de repede incat nici macar nu au avut timp sa alimenteze si sa isi incarce tancurile. Pur si simplu au fugit si au lasat totul in urma”, a declarat un ofiter de artilerie care a dorit sa-si pastreze anonimatul pentru ziar.

Aceste echipamente sunt folosite acum impotriva fortelor rusesti pe masura ce Ucraina avanseaza in regiunea Donbas dincolo de orasul Liman, recent recucerit. Eliberarea orasului ofera avantaje strategice, deoarece a servit drept centru de aprovizionare si logistica pentru armata rusa.

Inainte de rasturnarea de situatie din Harkov si Donetk din aceasta toamna, Ucraina a incercat sa egaleze Rusia in ceea ce priveste cantitatea de armament, insa o mare parte din arsenalul militar al Ucrainei este format din echipamente rusesti sau sovietice, ceea ce face dificila aprovizionarea.

In martie, oficiali occidentali au raportat ca trupele ucrainene din Mariupol ajunsesera sa fure munitie de la soldatii rusi, iar in iunie deja Vitali Kim, guvernatorul regiunii sudice Mikolaiv, declarase ca nu mai aveau munitie, potrivit Voice of America.

Dupa ce au aprovizionat Ucraina, SUA si-au epuizat propriile rezerve, cantitatea de munitie de 155 mm devenind „incomod de scazuta”, dupa cum a declarat un oficial pentru WSJ la sfarsitul lunii august.

Dar acest lucru a inceput sa se schimbe de la contraofensiva fulgeratoare a Ucrainei din septembrie. Pe masura ce soldatii ucraineni au recucerit intinderi uriase de teritoriu in regiunea Harkov, rusii au renuntat la arme si au abandonat tancurile.

Un soldat ucrainean, identificat doar ca „Birdie”, a declarat pentru Telegraph ca „au lasat o cantitate uriasa de vehicule si munitie. Nici macar nu am reusit sa le trimitem pe toate in spatele frontului”.

Intr-o postare pe Twitter, ministerul ucrainean al Apararii i-a ironizat pe rusi, considerandu-i „cel mai mare furnizor de echipamente pentru armata ucraineana”.

Potrivit platformei Oryx, care documenteaza si urmareste utilizarea si pierderile de echipamente militare, pana acum armata ucraineana a capturat 442 de tancuri rusesti. Alte 320 de tancuri au fost furnizate Ucrainei de alte tari, potrivit WSJ.

Vehiculele de lupta capturate de la rusi sunt, de asemenea, mai numeroase decat donatiile straine, conform calculelor Oryx.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: