Rusii au bombardat azi-noapte biserica din Herson unde a fost inmormantat printul Potemkin, liderul care a anexat Crimeea la Rusia

externe

biserica, Herson, bombardata, rusi, Potemkin

Bombardamentele rusesti au avariat joi noaptea o biserica emblematica din orasul ucrainean Herson, care pana anul trecut a adapostit ramasitele printului Grigori Potemkin, un comandant militar rus din secolul al XVIII-lea care a incurajat-o pe Ecaterina cea Mare sa extinda Imperiul Rus in ceea ce este acum sudul Ucrainei.

Serviciul de urgenta ucrainean a declarat ca patru dintre lucratorii sai au fost raniti intr-o a doua serie de bombardamente, in timp ce stingeau un incendiu la Catedrala Sfanta Ecaterina. Alte patru persoane au fost ranite in primul atac cu obuze, care a lovit si un troleibuz, a declarat biroul procurorului general.

Un atac cu rachete a avariat grav o catedrala ortodoxa indragita din Odesa, un alt oras din sudul Ucrainei, iar atacul de joi a subliniat si mai mult riscul pe care razboiul il reprezinta pentru monumentele culturale ale tarii. Luptele s-au intensificat in mai multe regiuni, in timp ce armata ucraineana isi intensifica contraofensiva pentru a revendica teritoriile ocupate de Rusia.

Biserica din Herson, care dateaza din 1781, este una dintre cele mai notabile cladiri ale orasului. A fost candva locul de inmormantare al lui Potemkin, un favorit al Ecaterinei cea Mare, care a exercitat controlul rusesc in partile de sud-est ale Ucrainei moderne si a pus la cale anexarea Crimeei de la Hanatul Crimeii in 1784.

Potemkin a devenit guvernatorul general al ceea ce se numea „Noua Rusie”. Numele sau a intrat in istorie mai ales datorita povestilor, acum puse la indoiala pe scara larga, potrivit carora ar fi ridicat asezari false numite „sate Potemkin” pentru a o impresiona pe tarina Ecaterina in timpul lungii sale calatorii prin Crimeea si teritoriile din sud.

In septembrie, in cadrul unei ceremonii de la Kremlin care a marcat anexarea ilegala de catre Rusia a patru provincii ucrainene ocupate sau partial ocupate, presedintele Vladimir Putin a facut referire la conceptul de „Noua Rusie” si a mentionat ca atat Ecaterina, cat si Potemkin au fondat orase acolo.

Autoritatile sustinute de Moscova au dispus indepartarea ramasitelor lui Potemkin in timpul celor opt luni de ocupatie a orasului. Fortele rusesti s-au retras din Herson in noiembrie, pe masura ce soldatii ucraineni castigau teren in incercarea lor de a recupera regiunile anexate de Putin.

Retragerea rusa a facut ca instantaneu orasul sa devina tinta atacurilor zilnice ale Rusiei, cele mai multe dintre ele implicand artileria si dronele trimise de pe teritoriul controlat de Rusia, de peste raul Nipru.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: