Rusii au cerut SUA sa bombardeze impreuna in Siria. Au primit un raspuns foarte DUR

externe

Pentagonul a respins propunerea de lovituri comune in Siria inaintata vineri de Moscova, subliniind ca SUA nu colaboreaza militar cu Rusia in Siria, transmite AFP, citata de Agerpres.

„Nu colaboram si nu ne coordonam cu Rusia” in privinta operatiunilor militare din Siria, a precizat un purtator de cuvant al Pentagonului, Jeff Davis.

Obiectivul operatiunilor militare ruse si americane nu este acelasi, a explicat el.

„Operatiunile Rusiei constau in a sustine si sprijini regimul Assad, in timp ce noi ne concentram doar pe combaterea gruparii Statul Islamic”, a spus el.

Ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a precizat vineri ca Rusia va propune SUA si coalitiei internationale conduse de Washington sa efectueze lovituri aeriene impreuna incepand cu 25 mai impotriva „gruparilor teroriste” active in Siria.

Este in principal vorba de a ataca Frontul Al-Nusra, ramura siriana a Al-Qaida, si gruparile armate ilegale care nu sustin armistitiul instaurat in Siria, a declarat ministrul, in direct la televiziunea publica.

Rusia si SUA s-au angajat la inceputul lunii mai „sa isi intensifice eforturile” pentru a se ajunge la o rezolvare politica la conflictul sirian si sa extinda armistitiul asupra intregului teritoriu sirian.

Moscova si Washingtonul, care co-prezideaza Grupul de Sprijin International pentru Siria (GISS, 17 tari), gestioneaza acest dosar si controlul asupra armistitiului, instaurat sub impulsul lor la 27 februarie si care este in general respectat.

Gruparile jihadiste, cum ar fi Statul Islamic (SI), sunt totusi excluse de la acest armistitiu declarat in Siria pentru a favoriza negocierile intre regimul de la Damasc si rebeli pentru a pune capat unui conflict complex care dureaza de peste cinci ani si care a facut peste 270.000 de morti.

Vineri, purtatorul de cuvant al Pentagonului a precizat ca Moscova nu a facut nicio propunere oficiala Washingtonului privind aceste lovituri comune.

„Nu am vazut decat aceleasi articole de presa ca dvs, nimic oficial nu ne-a fost prezentat”, a declarat el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: