Rusii au fugit si din Lugansk: „Partizanii au ridicat drapelul ucrainean. Armata rusa a parasit orasul”

externe

Autoritatile regionale din Lugansk au declarat marti ca, in urma contraofensivei ucrainene in estul tarii, fortele ruse s-au retras din oraselul Kreminna, pe care il capturase in aprilie, iar intr-o situatie similara se afla si alte cateva orase, dupa ce la inceputul lunii iulie ministrul rus al apararii Serghei Soigu raportase cucerirea intregii regiuni Lugansk (din bazinul minier Donbas), potrivit EFE si DPA, citate de Agerpres.

‘Astazi, Kreminna este complet pustie’, afirma guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Haidai (Serghii Gaidai). ‘Nu exista politie, nici comenduire, nici parchet – nu a mai ramas nimeni, toti au fugit’, potrivit acestuia.

‘Armata rusa a parasit orasul si din nou flutura steagul ucrainean, care a fost ridicat de partizani’, afirma el pe contul sau din Telegram.

Declaratiile sale nu au putut fi initial verificate in mod independent, dar ele intervin la o zi dupa ce bloggeri militari rusi au raportat ca fortele ucrainene au luat cu asalt satul Belogorovka (Bilohorivka), situata in apropiere de micul oras Kreminna, pe celalalt mal al raului Siverski Donet.

Gaidai a precizat ca fortele regulate ucrainene nu au intrat inca in oras, indicand ca orasul Starobilsk, situat la aproximativ 70 de kilometri mai spre est, se afla intr-o situatie similara.

‘Eliberarea pe scara larga a regiunii Lugansk va incepe de la Kremmina si Svatovo’, a adaugat Gaidai, referindu-se la un alt oras situat la aproximativ 50 de kilometri nord de localitatea mentionata si care ramane inca sub control rusesc, a spus el.

Kreminna a fost ocupata de fortele Moscovei la 18 aprilie si de acolo a inceput marea ofensiva in urma careia Rusia a preluat sub controlul sau cea mai mare parte a regiunilor estice Donetk si Lugansk.

Acest oras, cu aproape 20.000 de locuitori inainte de inceperea razboiului, se afla la 25 de kilometri nord-vest de Severodonetk, unul dintre principalele centre urbane din regiune si care a fost cucerit de fortele ruse in iunie dupa o luna de lupte grele.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seara ca, in cursul contraofensivei lansate la sfarsitul lunii august, fortele armate ucrainene au eliberat deja ‘peste 6.000 de kilometri patrati de teritoriu’ in estul si sudul tarii.

La 24 februarie, Rusia a declansat o invazie neprovocata si nejustificata in Ucraina, in ceea ce numeste drept ‘operatiune militara speciala’, prima agresiune de acest tip pe continentul european dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: