Rusii au lansat Lada Vesta. Nu are airbaguri si costa intre 33.000 si 43.000 euro. Expert rus: „Lucrarile de reparatii pot fi efectuate manual, soferii vor economisi bani pentru ca nu mai merg la reprezentante”

externe

Noua Lada Vesta a ajuns la dealerii de masini din Rusia dupa sase luni de asteptare, anunta revistele auto din Rusia. Masina nu are o multime de dotari moderne, specifice masinilor occidentale, din cauza sanctiunilor si costa intre 33.000 si 43.000 euro.

„Noua Lada Vesta a ajuns la dealeri saptamanile trecute, dupa o jumatate de an de asteptare, cam 2-3 masini la fiecare, zvonurile fiind ca s-au putut fabrica pana in 1000 bucati cu totul.

Motor 1.6 litri, cutie manuala 5 viteze, fara aibaguri, preturi negociabile in fiecare oras intre 33.000 si 43.000 euro (la curs oficial al rublei). Modelul precedent (2015) inainte de facelift costa cam 8.000 euro”, a anuntat Sorin Ionita, expert in politici publice si in fostul spatiu spatiu sovietic.

Productia Lada la principala uzina din Togliatti a fost oprita mai mult de doua luni dupa declansarea invaziei Rusiei in Ucraina. 20% dintre componente erau aduse din strainatate, astfel incat noile modele sunt foarte simpliste.

Ca urmare a sanctiunilor care au afectat grav industria auto, Rusia a simplificat puternic normele de fabricatie auto de pe teritoriul sau si a autorizat productia de masini fara airbag-uri, dar si fara sistem ABS.  Mai mult, pot fi produse masini si fara dispozitivul de pretensionare a centurii de siguranta, cel care mentine centura blocata in timpul unui accident. Acelasi decret relaxa semnificativ si normele de mediu pe care trebuie sa le respecte masinile noi, ceea ce inseamna o revenire la normele de la nivelul din 1988, cand URSS inca exista.

Alexei Kresin, un popular expert auto din Rusia, a mentionat ca principala problema cu care se vor confrunta soferii noii masini este ca nu-si vor putea permite piese de schimb, asa ca vor trebui sa foloseasca mijloace improvizate pentru a-si repara masinile..

„Lucrarile de reparatii pot fi efectuate manual, fara a mai fi nevoie sa se mearga la reprezentante, economisind astfel bani suplimentari”, a declarat expertul auto, citat de site-ul car.ru.

Mai mult despre: ,

Comentarii: