Rusii au luat locul trupelor franceze care au plecat din Mali. Berlinul trage un semnal de alarma: „Prezenta a unor forte ruse in uniforma”

externe

Guvernul german a raportat miercuri „presupusa prezenta a unor forte ruse in uniforma” in orasul Gao, din nord-estul statului Mali, imediat dupa plecarea luni a ultimilor soldati francezi din carul operatiunii antijihadiste Barkhane, relateaza AFP, citata de Agerpres.

De atunci, o astfel de prezenta a fost detectata in acest oras din nord-estul Mali, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului german al Apararii in cursul unei conferinte de presa.

In Gao se afla un contingent de soldati germani, nu departe de fosta baza ce fusese ocupata de francezi.

O prezenta rusa in aceasta zona „va modifica mediul misiunii”, a avertizat purtatorul de cuvant al MAE german, fara sa ofere mai multe precizari.

Ambasadorul Germaniei in Mali l-a contactat direct pe ministrul malian de externe pe acest subiect, a indicat el. Guvernul german se afla de asemenea in contact cu Natiunile Unite pe aceasta tema, potrivit lui.

Berlinul are „cunostinta” de prezenta unui avion, care ar putea sa fi fost transmis Mali de catre Rusia si care era in serviciu luni pe aeroportul din Gao.

„Avem informatii potrivit carora in jur de 20-30 de persoane, care nu pot fi atribuite fortelor armate maliene, au fost vazute intr-un hangar incarcand si descarcand acest avion”, a precizat o purtatoare de cuvant a Ministerului german al Apararii in cadrul aceluiasi briefing de presa, indicand ca aceste elemente au facut obiectul unei „examinari aprofundate”.

Acesta este „un avion de antrenament si de lupta terestra de tip L-39”, livrat de Rusia malienilor, subliniaza armata germana intr-o scrisoare adresata comisiilor de Afaceri Externe si de Aparare din Bundestag (camera inferioara a parlamentului) si care a fost facuta publica marti de saptamanalul Der Spiegel.

Raporturile dintre junta din Bamako si Franta, fosta putere coloniala, s-au inrautatit considerabil in ultimele luni, in special dupa sosirea in Mali a unor efective de paramilitari ai grupului de securitate privat rusesc Wagner, ceea ce a provocat o ruptura intre cele doua tari dupa noua ani de prezenta franceza neintrerupta in lupta impotriva jihadistilor.

Relatiile dintre Mali si ONU, ale carei ‘casti albastre’ sunt prezente pe teritoriul malian din 2013, s-au deteriorat de asemenea in ultimele luni, conform agentiei de presa franceze.

Mai mult despre:

Comentarii: