Rusii au primit drone stricate din Iran pentru a le folosi in Ucraina: „Au inregistrat numeroase defectiuni, rusii nu sunt multumiti”

externe

Avioane cargo rusesti incarcate cu drone au plecat din Teheran in urma cu 10 zile, insa unele au functionat deja defectuos, anunta oficialii americani si aliati, citati de The Washington Post.

Avioanele de transport rusesti au plecat din Iran pe 19 august transportand cel putin doua tipuri de vehicule aeriene fara pilot la bord, ambele capabile sa transporte munitii pentru atacuri asupra radarelor, artileriei si altor tinte militare, potrivit informatiilor colectate de agentiile de spionaj americane si de alte agentii de spionaj.

Dar, desi armele ar putea oferi un impuls semnificativ pentru efortul de razboi al Rusiei impotriva Ucrainei, transferul a fost afectat de probleme tehnice, au declarat oficiali din domeniul securitatii din Statele Unite si ai unui guvern aliat. In primele teste efectuate de rusi, dronele iraniene au inregistrat numeroase defectiuni, au declarat oficialii.

„Exista cateva erori in sistem”, a declarat un oficial de securitate aliat al carui guvern a monitorizat indeaproape transferul. Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului. „Rusii nu sunt multumiti”, a spus oficialul.

Dronele rusesti sunt pline de electronice occidentale, spun expertii

Se crede ca livrarea initiala a dronelor Mohajer-6 si a seriei Shahed catre Moscova este prima transa a unui transfer planificat de sute de drone iraniene de diferite tipuri, au declarat oficiali ai administratiei Biden, care au vorbit, de asemenea, sub protectia anonimatului din cauza caracterului sensibil al subiectului.

Sosirea dronelor iraniene ar putea contribui la umplerea unui gol crucial in campania militara a Rusiei in Ucraina. Rusia, care are intre 1.500 si 2.000 de drone militare de supraveghere, are relativ putine drone de atac de tipul celor care pot lovi cu precizie tinte aflate in adancimea teritoriului inamic. Ucraina, in schimb, a folosit drone de lupta fabricate in Turcia pentru a face ravagii asupra blindatelor, camioanelor si artileriei rusesti inca din primele saptamani ale conflictului.

Administratia Biden a avertizat in iulie ca Rusia se pregateste sa achizitioneze un numar mare de drone iraniene pentru a efectua atacuri aer-sol.

SUA si oficialii de securitate aliati au declarat ca avioanele rusesti au zburat catre o instalatie militara iraniana pentru a prelua dronele pe parcursul mai multor zile la mijlocul lunii august. Oficialul de securitate aliat a declarat ca transportul initial a inclus doua modele de drone Shahed, Shahed-129 si Shahed-191, precum si Mohajer-6. Toate sunt considerate printre cele mai bune drone militare iraniene, concepute atat pentru atacuri, cat si pentru supraveghere.

Acordul a fost negociat pe parcursul a mai multor luni de catre o echipa condusa de generalul de brigada Seyed Hojjatollah Qureishi, seful diviziei de aprovizionare si logistica a Ministerului iranian al Apararii, si atasatul militar al Rusiei la Teheran, a declarat oficialul din domeniul securitatii. In cadrul acordului, experti tehnici iranieni au calatorit in Rusia pentru a ajuta la configurarea sistemelor, iar ofiterii militari rusi au urmat cursuri de pregatire in Iran, a precizat oficialul.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, a recunoscut luna trecuta „cooperarea tehnologica iraniana si rusa”, dar a declarat ca Teheranul prefera o solutionare diplomatica a conflictului din Ucraina. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, intrebat luna trecuta despre presupusul acord de achizitionare de drone iraniene, a declarat ca presedintia rusa nu are „niciun comentariu pe aceasta tema”.

Pentru Rusia, conflictul din Ucraina a scos la iveala esecul tarii de a dezvolta o linie de drone de lupta similara cu cele folosite de Statele Unite timp de doua decenii, spun expertii. „Ei inteleg ca au avut nevoie ieri de aceste drone in cantitati mari”, a declarat Sam Bendett, analist militar rus la grupul de cercetare CNA, cu sediul in Virginia.

Iar Rusia are doar doua tari de la care poate solicita ajutor pentru a „acoperi deficitul de capacitati” in materie de drone de lupta: China si Iranul. Dar China este profund implicata in lantul de aprovizionare global si nu doreste sa furnizeze drone de lupta, deoarece acest lucru ar atrage probabil sanctiuni din partea SUA, a spus el.

Ramane Iranul. „Iranul este, de asemenea, un aliat al Rusiei. Asa ca este singura alegere reala ramasa. Iranul reprezinta un caz foarte interesant de a avea o industrie interna care a crescut pe fondul sanctiunilor. Si reprezinta o capacitate destul de robusta”.

Statele Unite au inceput in luna iunie sa furnizeze Ucrainei sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscut in mod obisnuit sub numele de HIMARS, care poate lansa cu precizie mai multe rachete asupra tintelor militare rusesti de la aproape 80 de kilometri distanta. HIMARS au permis Ucrainei sa distruga depozitele de munitii si proviziile logistice rusesti aflate la mare distanta in spatele liniilor de front.

„Rusii nu au nicio modalitate de a limita pagubele pe care HIMARS le provoaca acum”, a declarat Dmitri Alperovitch, presedintele Silverado Policy Accelerator, un think tank cu sediul la Washington. „Ei spera ca dronele de atac pot ajuta”.

Rusia pare sa incerce sa isi intensifice productia interna de astfel de drone, insa este impiedicata de sanctiunile occidentale si de controalele la export, care au blocat fluxul de cipuri semiconductoare esentiale pentru producerea unor astfel de arme, au declarat analistii.

„Ei se bazeaza pe piata neagra, dar nevoile sunt vaste”, a spus Alperovitch. „Ai nevoie de cipuri pentru orice, de la rachete ghidate cu precizie, la avioane si tancuri, ca sa nu mai vorbim de articole nemilitare din propriile industrii nationale. Asadar, in Rusia exista multa cerere de cipuri, iar daca Rusia poate procura drone complet fabricate din Iran, nu are nevoie sa isi foloseasca pretioasa rezerva de cipuri de pe piata neagra pentru a-si fabrica propriile drone.”

Analistii au declarat ca este putin probabil ca transferul dronelor iraniene sa afecteze discutiile nucleare in curs de desfasurare intre Iran si puterile mondiale, care se desfasoara pe o cale separata si au un obiectiv diferit: eliminarea capacitatii Iranului de a construi rapid o bomba nucleara. Dar consolidarea in continuare a legaturilor militare dintre Iran si Rusia este in sine o evolutie ingrijoratoare pentru Statele Unite si aliatii sai, au declarat expertii.

„Mesajul mai puternic – care s-ar putea sa nu fie inteles deocamdata de [presedintele rus Vladimir] Putin – este ca una dintre presupusele armate de varf ale lumii este nevoita sa apeleze la Iran pentru ajutor cu tehnologii cheie, ceea ce arata cat de secatuit este inventarul lor”, a declarat Clifford Kupchan, presedinte al Eurasia Group.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: