Rusii au sapat transee in solul radioactiv de la Cernobil. 75 sunt internati acum in Belarus – Video

externe

Aproximativ 75 de soldati rusi primesc tratament medical in Belarus dupa ce au fost expusi la radiatii in timpul controlului temporar al centralei nucleare de la Cernobil din Ucraina, potrivit ministrului ucrainean al Energiei, German Galuscenko.

Galuscenko a declarat marti, intr-un interviu citat de agentia Kyodo, ca se pare ca trupele au suferit de radiatii dupa ce au sapat in jurul terenului centralei, locul unui dezastru in 1986, pentru a se apara de armata ucraineana.

Trupele au fost afectate „foarte puternic si se afla intr-o situatie foarte dificila, iar acum (sunt tratate) in clinici” din Belarus, a declarat Galuscenko, citand informatiile puse la dispozitie.

„Nu-mi pot imagina ca ai putea ordona cuiva sa sape” in zonele contaminate cu „nivelul ridicat de radiatii cu pancarte pe care sa scrie ‘Nu intrati’. Nu stati in apropiere'”, a spus el, vorbind in limba engleza.

Galuscenko a declarat ca Ucraina a recastigat controlul complet al centralei nucleare.

„Nu vedem nicio problema cu radiatiile”, a spus el. „Nu vedem nicio crestere a radiatiilor”.

Ministrul a vorbit despre distrugerea de catre Rusia a monitoarelor de radiatii si a altor echipamente ca fiind motivul pentru care centrala nu a putut transmite date operationale catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

Galuscenko a declarat ca a discutat cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, la sfarsitul lunii martie, despre un plan de a trimite o misiune a AIEA la Cernobil in viitorul apropiat.

Galuscenko a condamnat ocuparea de catre Rusia, la 4 martie, a centralei nucleare Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, complexul luand foc in urma atacului.

„Aceasta este cu adevarat nebunia”, a spus el, facand aluzie la posibilitatea ca aceasta sa fi declansat un dezastru nuclear.

La fata locului au ramas inca multe obuze, iar acestea ar putea exploda din greseala, potrivit ministrului.

Galuscenko a declarat ca armata rusa planuia sa controleze centrala nucleara din sudul Ucrainei, dar fortele ucrainene au aruncat in aer podul care duce la centrala, ceea ce i-a impiedicat pe rusi sa faca acest lucru.

Preluarea controlului asupra sistemului energetic ucrainean a stat la baza incercarilor Rusiei de a pune mana pe centralele nucleare din tara vecina, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: