Rusii au testat cel mai nou submarin nuclear. A tras doua rachete direct la tinta

externe

Vladimir Monomakh, cel mai nou submarin strategic introdus in Flota Nordului din Rusia, a trecut cu brio testul de atac. De pe submarinul scufundat in adancul Marii Barents, rusii au lansat doua rachete Bulava catre tinte din peninsula Kamceatka.

„Tragerile din pozitie scufundata sunt in concordanta cu parametrii exercitiului. Traiectoria celor doua rachete Bulava a fost una normala. Dupa cum ni s-a confirmat, focoasele celor doua rachete au lovit tintele din poligonul Kura din Kamceatka”, au declarat oficiali din Ministerul Apararii de la Moscova.

Submarinul Vladimir Monomakh reprezinta a IV-a generatie de submarine nucleare dezvoltate de Rubin Marine Equipment Design Bureau pentru marina rusa si a fost receptionat de Flota de Nord in septembrie 2014.

Submersibilul este cele de-al treilea model din clasa 955 Borei si ar trebui sa inlocuiasca submarinele de clasa a IV-a Taifun si Delta. Vasul are un sistem de propulsie mult mai silentios, care ii permite sa scape de urmaritori si sa evite detectia.

Ca putere de foc, submarinele din clasa Bulei sunt dotate cu 16 lacasuri pentru rachete balistice Bulava, patru lansatoare de torpile calibrul 533 mm si alte patru guri de lansare pentru torpile calibrul 650.

Rachetele Bulava pot fi dotate cu pana la 10 focoase nucleare ce pot fi activate individual.

Distanta de croaziera a unei rachete balistice este de 8.000 de kilometri, dar poate fi crescuta pana la 11.000 de kilometri in cazul in care poarta o incarcatura mai usoara.

Pentru ultimul sumbarin de tip Bulei construit in Rusia, Ministerul Apararii a cheltuit 700 milioane de dolari. Acesta este deservit de 107 marinari.

Pana in 2020, Moscova spera sa aiba cel putin opt submarine de acest tip predate fortelor navale rusesti, anunta Russia Today.

In viziunea strategilor de la Moscova, submarinele din aceasta aceasta clasa ar trebui sa reprezinte elementul principal in stategia atomica de aparare a Marinei din Rusia pana in 2040.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: