Rusii bogati continua sa transfere bani in conturi din Elvetia, in ciuda sanctiunilor internationale

externe

elvetia, ue

Rusii bogati au continuat sa transfere bani  in conturi bancare elvetiene chiar si dupa invazia Moscovei in Ucraina, inclusiv membrii familiei unui magnat care a sprijinit public razboiul, a aratat joi o investigatie media, scrie The Moscow Times.

Documente scurse in presa, analizate de grupul Tamedia, au aratat ca membrii familiei lui Alexander Ponomarenko, seful companiei de apa moscovite Mosvodokanal, au „plasat milioane de euro in Elvetia, chiar si dupa inceperea razboiului”.

Grupul Tamedia, impreuna cu un consortiu international de presa, a analizat timp de cateva saptamani documente care au fost scurse de la un manager de active cu sediul la Zurich si postate pentru scurt timp pe darknet de un grup de hackeri rusi.

In iunie 2022, in timp ce Organizatia Natiunilor Unite de la Geneva deplangea atrocitatile comise de Rusia in orasul portuar ucrainean Mariupol, capturat, fiica lui Ponomarenko deschidea un cont la banca Reyl din Zurich, a precizat grupul.

Nu mult timp dupa aceea, documentele au aratat ca ea a depus 9,5 milioane de dolari, potrivit Tamedia.

Documentele scurse arata ca, in noiembrie 2022, iubita lui Ponomarenko detinea aproape 26 de milioane de dolari la banca Julius Baer si 4,5 milioane de dolari la Pictet.

Elvetia, traditional neutra, a decis la patru zile dupa ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022, sa se alinieze la sanctiunile Uniunii Europene impotriva Moscovei.

Anul trecut, bogata tara alpina a interzis bancilor sa accepte depozite de peste 100.000 de franci (112.000 de dolari) de la cetateni rusi sau de la persoane sau entitati cu sediul in Rusia.

Mai multe banci, inclusiv Julius Baer, au anuntat ca vor taia legaturile cu clientii lor rusi.

Dar restrictiile sunt usor de eludat din cauza, printre altele, a usurintei cu care rusii bogati pot obtine un „pasaport de aur”.

Iubita si fiica lui Ponomarenko detin pasapoarte si permise de sedere intr-o tara din Uniunea Europeana, ceea ce le permite sa nu fie socotite drept clienti rusi, a precizat Tamedia.

Cu toate acestea, bancile ar fi trebuit sa traga un semnal de alarma, a mentionat Tamedia.

Ponomarenko nu figureaza pe lista de sanctiuni, desi un om de afaceri miliardar ruso-cipriot cu acelasi nume este inclus pe lista.

Dar „fiica si insotitoarea sefului unei companii publice sunt expuse politic” si, prin urmare, sunt „clienti cu risc ridicat”, a declarat Gretta Fenner, sefa Institutului Basel pentru Guvernanta, pentru grupul Tamedia.

Elvetia s-a confruntat in mod regulat cu critici din partea Statelor Unite si a altor state din cauza acuzatiilor ca nu face suficient de mult pentru a depista activele rusesti.

Julius Baer a declarat ca respecta toate legile si reglementarile si ca nu va comenta „relatiile cu clientii”.

Banca Reyl a declarat ca a actionat in conformitate cu legea si nu are alte comentarii, in timp ce banca Pictet a transmis ca legea ii interzice sa comenteze despre clienti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: