Rusii bombardeaza Kievul si Liovul. Zelenski spune cati soldati ucraineni au murit si de ce are nevoie ca sa castige rapid razboiul

externe

Explozii puternice s-au auzit si in aceasta dimineata in Kiev. Primarul Vitali Klitschko a scris pe Telegram ca rusii au bombardat districtul Darnitki, de la periferia capitalei.

El a spus ca nu se cunosc la acest moment informatii despre distrugerile provocate si eventuale victime.

Si in vest, la periferia Liovului, aflat la granita cu Polonia, au avut loc bombardamente.

 

In declaratia de la miezul noptii de vineri, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anuntat ca intre 2.500 si 3.000 de soldati ucraineni au murit in razboiul cu Rusia si alti 10.000 au fost raniti, potrivit News.ro.

Presedintele Zelenski a declarat ca situatia militara din sudul si estul tarii este „inca foarte dificila”, in timp ce a laudat lupta fortelor sale armate.

„Succesele armatei noastre pe campul de lupta sunt cu adevarat semnificative, semnificative din punct de vedere istoric. Dar inca nu sunt suficiente pentru a curata pamantul nostru de ocupanti. Ii vom mai bate”, a spus Zelenski in interventia video, solicitand din nou ca aliatii sa trimita arme mai grele si sa impuna un embargo international asupra petrolului rusesc.

Rusia a declarat ca a lovit ceea ce a descris ca fiind o fabrica de la periferia Kievului care producea si repara rachetele antinava, ca represalii pentru scufundarea de joi a navei amiral Moskva a flotei de la Marea Neagra.

Ucraina a spus ca una dintre rachetele sale a provocat scufundarea crucisatorului Moscova, un simbol puternic al rezistentei sale la un inamic mai bine inarmat. Moscova a declarat ca nava s-a scufundat in timp ce era remorcata, dupa un incendiu provocat de o explozie de munitie.

Statele Unite considera ca Moscova a fost lovit de doua rachete ucrainene si ca au existat victime, desi cifrele sunt neclare, a declarat un inalt oficial american. Rusia a spus ca peste 500 de marinari de la bordul navei Moskva au fost evacuati dupa explozie, in schimb ce alte surse spun ca doar 58 din cei 510 de oameni de la bord au putut fi salvati.

Zelenski a raspuns si la diversele termene anuntate de liderii lumii despre posibila durata a razboiului. Secretarul de stat Antony Blinken tocmai declarase ca SUA cred ca razboiul va mai dura pana la finalul anului.

„Desigur, aud si predictii diferite. Am mult mai multe informatii decat unele institutii media despre intentiile si capacitatile armatei ruse. Despre potentialul economiei ruse. Despre starea emotionala a societatii din Rusia”, a spus Zelenski.

El a subliniat ca doi factori vor determina durata conflictului.

„Sanctiunile impotriva Rusiei sunt foarte semnificative. Dureroase din punct de vedere economic. Dar inca insuficiente pentru ca masina militara rusa sa ramana fara mijloace de subzistenta. Noi provocam altele mai puternice, mai distructive.

Daca cineva spune: an sau ani, eu raspund: poti face razboiul mult mai scurt. Cu cat vom obtine armele pe care le-am cerut mai multe si mai devreme, cu atat pozitia noastra va fi mai puternica si cu atat mai repede va veni pacea”, a punctat presedintele ucrainean.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: