Rusii din Letonia care nu vorbesc limba tarii vor fi „expulzati fortat”, anunta Riga. Numerosi rusi au inceput sa ia lectii de limba letona

externe

Numerosi rusi aflati in Letonia au inceput sa ia lectii pentru a invata limba tarii gazda pentru a nu fi deportati. Cetatenii rusi sub 75 de ani care nu trec testul de limba pana la sfarsitul anului vor avea la dispozitie un termen rezonabil pentru a pleca, a anuntat Ministerul de Interne.

Intr-un zgarie-nori stalinist care domina orizontul capitalei Letoniei, zeci de rusi in varsta asteapta sa dea un test de baza de limba letona, ca dovada a loialitatii fata de tara in care traiesc de zeci de ani, transmite Reuters.

Tinand in mana pasapoarte rusesti rosii, participantii, majoritatea femei, isi citesc notitele pentru o revizuire de ultim moment, temandu-se ca ar putea fi expulzati din tara baltica daca nu reusesc.

Sa vorbesti rusa in loc de letona nu a fost o problema pana acum, dar razboiul din Ucraina a schimbat situatia. Campania electorala de anul trecut a fost dominata de intrebari legate de identitatea nationala si de preocupari legate de securitate.

Guvernul cere acum un test de limba celor 20.000 de persoane din tara care detin pasapoarte rusesti, in majoritate femei si persoane in varsta, deoarece loialitatea cetatenilor rusi este ingrijoratoare, a declarat Dimitrijs Trofimovs, secretar de stat la Ministerul de Interne.

„(Daca voi fi deportata), nu as avea unde sa ma duc, locuiesc aici de 40 de ani”, a declarat Valentina Sevastjanova, 70 de ani, fosta profesoara de engleza si ghid in Riga, dupa ultima lectie de letona la o scoala privata din centrul orasului Riga, pregatita pentru momentul in care va da propriul examen.

„Am luat pasaportul rusesc in 2011 pentru a-mi vizita mai usor parintii bolnavi din Belarus. Acum au plecat”.

Sevastjanova a facut parte dintr-o clasa de 11 femei, cu varste cuprinse intre 62 si 74 de ani, care urmau cursul accelerat de trei luni. Fiecare dintre ele a solicitat pasapoarte rusesti dupa ce Letonia independenta a reaparut in 1991 din cenusa Uniunii Sovietice.

Acest lucru le-a facut eligibile pentru pensionare la 55 de ani, pentru o pensie din Rusia si pentru calatorii fara viza in Rusia si Belarus.

Dar, dupa ce Rusia a invadat Ucraina in februarie anul trecut, Letonia a oprit canalele de televiziune rusesti, a distrus un monument sovietic din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si lucreaza acum la eliminarea educatiei in limba rusa.

Acest lucru i-a facut pe multi dintre etnicii rusi din Letonia, care reprezinta aproximativ un sfert din populatia de 1,9 milioane de locuitori, sa simta ca isi pierd locul in societate, unde vorbirea exclusiva a limbii ruse a fost acceptata timp de decenii.

Cetatenii rusi sub 75 de ani care nu trec testul pana la sfarsitul anului vor avea la dispozitie un termen rezonabil pentru a pleca, a declarat Trofimovs. In cazul in care nu pleaca, acestia s-ar putea confrunta cu o „expulzare fortata”.

„Ei au decis in mod voluntar sa ia cetatenia nu a Letoniei, ci a unui alt stat”, a spus el. El a spus ca testul a fost necesar deoarece autoritatile ruse si-au justificat invazia in Ucraina prin necesitatea de a proteja cetatenii rusi din strainatate.

„Cred ca a invata letona este corect, dar aceasta presiune este gresita”, a spus Sevastjanova.

„Oamenii traiesc intr-un mediu rusesc. Ei vorbesc (doar) cu rusi. De ce nu? Este o diaspora mare”, a spus ea. „Exista locuri de munca in care se vorbeste limba rusa. Exista ziare rusesti, televiziune, radio. Poti conversa in rusa in magazine si in piete – letonii trec usor la rusa”.

Pentru a trece, ei trebuie sa inteleaga fraze de baza in letona si sa vorbeasca in propozitii simple, cum ar fi „As vrea sa iau cina si as vrea sa aleg peste, nu carne”, a declarat Liene Voronenko, sefa Centrului National de Educatie din Letonia, care organizeaza examenele.

„Imi place sa invat limbi straine si ma asteptam sa invat franceza la pensie. Dar acum ajung sa invat letona in schimb. Oh, bine – de ce nu?”, a declarat Sevastjanova.

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: