Rusii fug din Insula Serpilor: 7 motive pentru care e de importanta maxima pentru Romania si Ucraina – Analiza

analize

Ministerul rus al Apararii a anuntat ca garnizoana sa din Insula Serpilor va pleca de acolo, pretinzand ca este un semn de ‚‚bunavointa’’ fata de Ucraina.

Mai mult, a pretins ca face asta pentru a impiedica o criza alimentara, pe care insa tot Rusia o incepuse prin blocarea porturilor ucrainene. „Rusia nu se opune eforturilor ONU de a crea un coridor umanitar pentru a exporta productia de cereale din Ucraina”, a precizat un purtator de cuvant la ministerului rus.
„Aceasta decizie nu va mai permite Kievului sa speculeze asupra unei crize alimentare iminente, spunand ca este imposibil sa exporti cereale din cauza controlului total al Rusiei asupra nord-vestului Marii Negre”, a transmis institutia de la Kremlin.

Desigur, in realitate retragerea rusa a fost fortata de ucraineni, care au bombardat in serie insula in ultimul timp, dar si instalatiile si navele rusesti din jur, cu ajutorul artileriei mobile cu raza lunga de actiune (HIMARS) si a diferitelor tipuri de rachete primite din Occident, in special Harpoon, care sunt anti-nava.

Insula Serpilor este mica, dar retragerea trupelor rusesti de acolo este de o mare importanta strategica, din mai multe motive:

Bazele navale rusesti se retrag la peste 300 de kilometri departare, in Crimeea

Insula Serpilor constituia un veritabil ‚‚portavion fix’’ pentru rusi, care adusesera acolo trupe, nave si instalatii de rachete, plus instalatii petroliere pe care le foloseau ca baze de ascultare. Acum cele mai apropiate baze navale rusesti de acest tip sunt in Peninsula Crimeea, aflata la 336 de kilometri departare. Asta inseamna o posibilitate mult redusa pentru rusi de a-si desfasura forta militara.

Accesul Ucrainei la Marea Neagra nu mai este sugrumat

Controlul rusesc asupra Insulei Serpilor bloca orice sansa a navelor ucrainene de a se departa de partea de litoral ucrainean controlata de guvernul de la Kiev.
Odata cu plecarea rusilor din Insula Serpilor se deschide posibilitatea ca Ucraina sa aiba din nou acces la o parte a Marii Negre. Acest lucru nu va fi insa simplu, intrucat rusii au in continuare posibilitatea sa atace ambarcatiunile ucrainene, chiar daca mai greu, mai rar si cu riscuri pentru ele. Acum Ucraina ar putea relua exporturile sale de cereale pe cale maritima, ajutand la prevenirea unei crize alimentare de proportii pe glob.

Criza mondiala a cerealelor poate fi rezolvata

Blocada ruseasca asupra porturilor ucrainene a provocat o criza a cerealelor pe plan mondial, manifestata prin explozia preturilor si prin lipsuri accentuare, in conditiile in care Ucraina este unul dintre cei mai mari producatori mondiali. Acestea au fost resimtite mai ales de statele arabe si africane, pentru care cerealele ieftine sunt esentiale pentru a tine societatile lor departe de tulburari sociale.

Evacuarea Insulei Serpilor nu garanteaza insa singura rezolvarea crizei. Asa cum subliniam, Rusia are inca posibilitatea de a ataca zona, chiar daca mult mai dificil.

Victorie simbolica intr-un loc simbolic

Insula Serpilor a devenit un simbol al rezistentei indarjite a ucrainenilor in fata agresiunii ruse inca din primele zile ale invaziei, atunci cand unul dintre membrii garnizoanei de acolo ar fi transmis celebrul mesaj ‚‚Nava ruseasca, du-te-n ma-ta!’’. Recuperarea insulei reprezinta o victorie simbolica majora.

Ucrainenii aveau nevoie de asta, mai ales in conditiile in care au pierdut teren in Donbas, acolo unde s-au retras din orasul Severodonetk in fata asaltului concentrat al armatei ruse.

Succesul artileriei occidentale cu raza mai lunga de actiune

Succesul ucrainean este important si din alt motiv: Arata capacitatea noilor arme occidentale livrate in ultimul timp. Artileria mobila (HIMARS) si rachetele anti-nava, in special cele livrate de Marea Britanie si Danemarca au schimbat situatia tactica din zona, facand Insula Serpilor aproape imposibil de aparat de catre rusi.

Asta e semnificativ si in alte regiuni in care ucrainenii au inceput sa foloseasca respectivele arme, cu ajutorul carora pot lovi tinte rusesti aflate la zeci de kilometri departare, ceea ce ar putea schimba situatia strategica pe mai multe fronturi.

Romania nu mai este sub amenintarea rusa

Plecarea rusilor din Insula Serpilor inseamna ca amenintarea militara rusa se departeaza de Romania, aflata la doar 4 de kilometri departare. Desi era greu de crezut ca Rusia putea ataca direct un stat NATO, putea insa intimida militar navele romanesti, putea ameninta instalatiile petrolifere romanesti, mina apele la un nivel chiar mai ridicat decat acum si alte asemenea actiuni. Simpla prezenta a unor forte semnificative acolo era o amenintare la adresa Romaniei.

Avem din nou acces la zona din jurul Insulei Serpilor care ne apartine

Retragerea rusilor are si alta semnificatie pentru Romania: Avem acces fara probleme la apele teritoriale din jurul Insulei Serpilor. Desi aceasta insula apartine Ucrainei, cea mai mare parte a apelor altadata contestate din jur apartine Romaniei (80% versus 20% Ucraina). Noi am castigat acest spatiu important, de 9.700 de kilometri patrati, la Curtea Internationala de Justitie.

Subsolul acestor ape e bogat in zacaminte de gaze pe care Romania ar avea probleme sa le exploateze sub prezenta militara a Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: