Rusii, prinsi cu minciuna: pe lista prizonierilor ucraineni „ucisi” la bordul avionului Il-76 doborat ieri apare si numele unui militar care a fost deja eliberat

externe

avion, rusesc, prabusit, cadavre, prizonieri de razboi, ucraineni, morga, minciuna

Controversele din jurul prabusirii ieri a unui avion rusesc de transport Il-76 se amplifica. In vreme ce rusii ii acuza pe ucraineni ca ar fi savarsit un masacru monstruos, ucigand zeci de prizonieri de razboi, ucrainenii sustin ca la bordul aeronavei care s-a prabusit in regiunea Belgorod din Federatia Rusa nu se aflau prizonieri, ci munitie de razboi destinate fortelor rusesti de pe front.

Ce se stie despre prabusirea avionului Il-76? In dimineata zilei de 24 ianuarie, canalele rusesti de pe Telegram care se conecteaza cu fortele de securitate rusesti au raportat ca un Il-76, un avion de transport militar conceput pentru transportul si aterizarea personalului, echipamentelor si incarcaturii in diverse scopuri, s-a prabusit in regiune.

Au fost raportati zeci de morti la bord, dar in imaginile surprinse la fata locului nu apare nici macar un cadavru. Cotidianul Ukrainska Pravda, citand surse din cadrul Fortelor de Aparare, a relatat ca doborarea avionului rusesc Il-76 a fost opera Fortelor Armate ucrainene.

Statul Major General a declarat pentru publicatie ca avionul nu transporta nici pe departe prizonieri de razboi ucraineni, ci rachete pentru sistemele S-300 cu care rusii bombardeaza regiunea Harkov. Interfax-Ucraina, citand o sursa informata apropiata Ministerului ucrainean al Apararii, scrie ca avionul rusesc Il-76 a fost doborat imediat dupa decolare.

Surse din cadrul Fortelor Aeriene ucrainene au declarat ca acest avion Il-76 era folosit pentru a livra munitie pe front de mai multe ori pe zi: „Aceasta este ruta lor dovedita, pe care o folosesc de cel putin trei ori pe zi pentru a livra nu doar munitii, ci si rachete S-300. Suntem siguri ca nu au existat prizonieri de razboi la bord.”

Presa de la Kremlin, citand Ministerul rus al Apararii, a scris ca la bordul avionului Il-76 s-ar fi aflat 65 de prizonieri de razboi ucraineni, care au fost transportati pentru schimb, precum si 6 membri ai echipajului si trei insotitori.

Se pare insa ca rusii s-au incurcat in minciuni. Margarita Simonian, redactor-sef al postului de televiziune RT, afiliat Kremlinului, a publicat o lista cu 65 de nume, ale presupuselor „victime ucrainene” ale accidentului. Cel de-al 22-lea militar de pe lista este Maksim Konovalenko, nascut la 3 septembrie 1990. Potrivit WarTears, care publica informatiile personale ale ucrainenilor tinuti prizonieri de rusi, un soldat cu acelasi nume si data de nastere a fost insa deja eliberat la 3 ianuarie 2024.

Mass-media ucrainene au confirmat si ele acest lucru. Novinarnia a publicat anterior o lista a tuturor prizonierilor care au fost schimbati la 3 ianuarie, iar Maksim Konovalenko se afla intr-adevar printre ei. Lista a fost furnizata de familiile si prietenii prizonierilor eliberati.

Potrivit WarTears, Maksim Konovalenko a fost capturat la otelaria Azovstal din Mariupol in aprilie 2022. La acea vreme, el era lunetist in cadrul Brigazii 35 de puscasi marini a Fortelor Armate ale Ucrainei.

De altfel, Maksim Kolesnikov a declarat, intr-un tweet postat pe X, ca informatiile rusesti cum ca la bordul avionului Il-76 s-ar fi aflat si prizonieri de razboi ucraineni sunt „100% minciuni”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: