Rusii sustin ca armata lor se apara pe frontul din Ucraina. Zelenski se va confrunta cu o iarna dificila

externe

Institutul pentru Studierea Razboiului (ISW), cu sediul la Washington, a comunicat, potrivit Reuters, ca ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, intareste in randul armatei si in opinia publica ideea ca eforturile ofensive ale Armatei Ruse in Ucraina ar face parte dintr-o “aparare activa”. Aceasta pentru a minimiza asteptarile privind capacitatea militarilor de a atinge obiective semnificative din punct de vedere operational.

Chiar presedintele Vladimir Putin ar fi ingrijorat de scaderea sprijinului opiniei publice rusesti pentru razboi, inainte de alegerile prezidentiale din martie 2024, si probabil, a ales sa reduca public imaginea amplorii operatiunilor rusesti. El, dar si Soigu au numit actiunile ofensive de capturare a localitatii Avdiivka drept „aparare activa”, desi militarii rusi au incercat, de doua ori, in octombrie sa captureze Avdiivka si continua sa o atace: „Oficialii rusi induc in mod deliberat in eroare atunci cand se refera la ofensivele din jurul Avdiivka ca facand parte din apararea activa”, desi ucrainenii nu au desfasurat vreo operatiune ofensiva la scara larga, de la inceputul razboiului, explica ISW.

Putin ar incerca o noua ofensiva doar dupa alegerile prezidentiale din martie

Doi oficiali occidentali si un inalt oficial american din domeniul apararii au declarat pentru CNN ca, din evaluarile serviciilor occidentale de informatii, Armata Ucraineana se confrunta cu o iarna grea si are in fata un an dificil. Agentiile nu se asteapta la miscari semnificative pe linia frontului, in urmatoarele luni, ceea ce ar putea duce razboiul mai aproape de „un conflict inghetat”. Factorul care impiedica progresele ucrainene este lipsa puterii aeriene, care sa sprijine operatiunile la sol, iar oficialii au declarat ca, probabil, aeronavele F-16 promise de unele tari din NATO nu vor sosi in Ucraina suficient de repede sau intr-un numar semnificativ pentru a modifica dinamica frontului.  Analistii nu exclud ca Vladimir Putin sa incerce sa declanseze o ofensiva mai ampla, dupa alegerile prezidentiale din martie 2024. De asemenea, liderul de la Kremlin ar lua in considerare inclusiv alegerile prezidentiale americane, din toamna anului viitor, in planificarea razboiului.

Vineri, Putin a semnat un decret pentru cresterea numarului maxim de militari ai Fortelor Armate Ruse cu 170.000 de persoane. Efectivul regulat al Armatei Ruse este, astfel, stabilit la 1.320.000 de militari. Ministerul Apararii sustine ca aceasta majorare este provocata de amenintarile tot mai mari la adresa Rusiei, „asociate cu operatiunea militara si cu extinderea continua a NATO”. Ministerul a explicat ca aceasta crestere este realizata prin recrutarea de personal contractual si a tinut sa precizeze ca nu va creste in mod semnificativ gradul de recrutare, nici nu va face o mobilizare.

Tot vineri, Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei, a declarat ca sunt necesare schimbari pentru a consolida sistemul de mobilizare al Ucrainei, ca parte a strategiei de a imbunatati pozitia militara a tarii in razboi. Comandantii militari doresc sa atraga recruti mai tineri si mai calificati, explica Reuters. Problemele legate de coruptia din armata si achizitiile supraevaluate sunt in atentia opiniei publice si au condus, in august, la demiterea tuturor sefilor regionali de recrutare de catre presedinte.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: