Rusii sustin ca la Deveselu vor fi instalate ogive NUCLEARE. Reactia Washingtonului

news

Mai multi inalti oficiali rusi au sugerat ca Statele Unite vor instala ogive nucleare la baza militara de la Deveselu, ceea ce reprezinta o amenintare la adresa Moscovei, insa subsecretarul de stat pentru politica de aparare, Brian McKeon, a dat asigurari in Congres ca aceste speculatii sun false, relateaza Sputnik News, citat de news.ro.

“In ultimele zile, au existat speculatii facute de unii inalti oficiali rusi ca vom instala focoase nucleare pe rachetele de la baza din Romania si ca vom ameninta Rusia, ceea ce nu are sens”, a spus McKeon joi, in cursul unei audieri in Comisia pentru armata a Camerei Reprezentantilor, fara a preciza despre ce oficiali este vorba.

Moscova a criticat in repetate randuri proiectul american de instalare a unui scut antiracheta in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, si chiar a amenintat statele care vor gazdui elementele sistemului.

De asemenea, Rusia sustine ca proiectul incalca Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, care obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.

McKeon a respins joi obiectiile Rusiei.

In luna decembrie, baza de la Deveselu, in valoare de 143 de milioane de dolari, a fost inaugurata. Aceasta este doar o parte din proiectul de aparare antiracheta, ce are ca rol sa apere SUA si pe aliatii sai de rachetele balistice lansate de inamici, precum Coreea de Nord sau Iran.

Proiectul a presupus construirea a doua baze terestre, una in Romania si alta in Polonia. Lor li se vor alatura nave de lupta pozitionate in Marea Mediterana, dar si radarele de ultima generatie din Turcia si Marea Britanie.

La Deveselu vor ajunge 44 de rachete de interceptare, care vor putea lovi in aer eventuale rachete lansate de inamici. Pentagonul a alocat 550 de milioane de dolari pentru realizarea lor.

Acesti interceptori vor avea o autonomie de 500 de kilometri, pot sa ajunga la o altitudine de 160 de kilometri si ating viteza de 9.600 de kilometri pe ora.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: